Tapu Harcı Nedir ?

Taşınmaz alım-satım işlemlerinde karşımıza çıkan tapu harcı nedir ? İşte tapu harcı nedir sorusunun yanıtı...

10 March 2015
Tapu Harcı Nedir ?

Taşınmaz alım-satım işlemlerinde karşımıza çıkan tapu harcı nedir ? İşte tapu harcı nedir sorusunun yanıtı...

Devletin verdiği hizmet üzerinden aldığı maddi bedele harç diyoruz. Devlete bağlı olan kurumlardan yapılacak hizmetlerin bedeli devlet tarafından harç olarak vatandaştan tahsil ediliyor. Emlak ve gayrimenkul kapsamında kamu kuruluşlarından yapılan işlemlerde ise tapu harcı alınıyor. Peki, tapu harcı nedir? İşte yanıtı...

Tapu Harcı Nedir?

Emlak ve gayrimenkul işlemlerinde hizmet bedeli olarak karşımıza çıkan harçlardan biri de tapu harcıdır. Tapu harcı, taşınmaz alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeli olarak alınıyor. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor.

Taşınmaz alım – satım işlemlerinde kamu kuruluşlarının verdiği tapu hizmetlerinin bedeli, tapu harcı olarak ödeniyor. Örnek olarak; bir taşınmazı satmak istediğinizi varsayalım. Taşınmaz satım işlemleri için tapuda bulunmanız ve belirli tapu işlemlerini yapmak durumundasınız. İşte bu işlemlerin bedeli, tapu harcı olarak karşınıza çıkacaktır.

Tapu Harcı Oranı

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde devletin önemli bir gelir kaynağı olarak bildiğimiz tapu harcı her yıl değişen oranlarla tapu harcı bedeli belirleniyor. Önceki yıllarda tapu harcı oranı 1000'de 33 iken son yıllarda tapu harcı oranında değişime gidilerek bu rakam 1000'de 20'lere kadar indi.

-

Tapu Harcı Nedir?

-

Tapu Harcı Cezası

Taşınmaz alım-satım işlemlerinde alınan tapu harcı bedeli taşınmazın asıl satış değerinden daha az gösterilmesi durumunda cezai yaptırım uygulanır. Peki tapu harcı cezası nasıl veriliyor? İşte yanıtı...

Vergi kaçırmak büyük suçlardan biri olarak biliniyor. Tapuda taşınmazın asıl satış değerinden daha az gösterilmesi durumunda vergi kaçırma suçu işlenmiş olunuyor. Bu cezalar da tapu harcı cezası olarak tanımlanabilir. Tapu harcı ödenmediği durumlarda ya da tapu harcı bedelini daha az ödemek için satış değerini düşük gösterenler tespit edildiği durumda tapu harcı cezası ödemek zorunda kalıyor. Ödenmesi gerekilen tapu harcı oranı, gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanmalı ve asıl satış bedeli konusunda tapuya doğru bilgi verilmelidir. Eğer taşınmazın asıl satış bedeli ile tapuya bildirilen bedel arasında herhangi bir fark var ise tapu harcı cezası verilir.

Tapu Harcı Cezasında Ne Ödenir?

Tapu harcı cezası, aşağıdaki maddelerde yer alan ödemeleri kapsıyor :

- Söz konusu farkın üç katı vergi cezası
- Farkın satış gününden itibaren faizi
- Eksik bildirimden doğan harç farkı, farkın 3 katı usulsüzlük cezası ve gecikme faizi.

-

Tapu Harcı Nedir ?

-

Tapu Harcı Cezası Zaman Aşımı Süresi

Taşınmaz alım-satım işlemleri sürecinde verilen tapu harcı cezasının zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Yani asıl satış bedeli eksik gösterilmişse, 5 yıl içerisinde Maliye yetkilileri yukarıda sayılan ödemeler kapsamında sizden tapu harcı cezasını tahsil edebilir.

Tapu harcı cezasında bir istisna da yer alıyor. Eğer taşınmazın asıl değerini eksik göstermiş ve tapu harcı cezasına tabi olmuşsanız, pişmanlık beyanında bulunabiliyorsunuz. Vergi Usul Kanunu'nun 371'inci maddesinde yer alan ifadeye göre; pişmanlık beyanında bulunarak, geciken tapu harcının pişmanlık beyanı ile birlikte dilekçe halinde Maliye'ye bildirebilirler. Haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde pişmanlık zammını ödeyenler, tapu harcında yer alan taşınmazın yanlış beyan edilen asıl bedelini yükseltebiliyorlar.

Tapu Harcı Cezası Olan Ev Satılırsa...

Mülk sahibi, tapu harcı cezası olan bir taşınmazı satmak istediğinde asıl satış değerinin yüksek, tapuda beyan edilen değerin ise düşük olmasından dolayı, tapuda alım-satım işlemleri sırasında tapu harcı gereğinden yüksek çıkacaktır. Alım-satım işlemlerinde sıklıkla yaşanan bu durum tespit edildiğinde eksik ödenen tutar tahsil edilir ve ek olarak yüzde 25'lik vergi ziyaı cezası ödenir.

-

Tapu Harcı Nedir ?



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


1 yorum

UĞUR ERDURAN

11 Nov 2015, 20:51

Ben 2012 yilinda 55 bin tl ye aldigim daireye mutahitin yuzundenve cahilligimden tapuda 7000 tl gosterip bu fiyattan tapu harci odedim, 2015 yilinda vergi sicil yoklamasina takildim ve yakinda bir vergi cezasi gelecegini soylediler ama ne kadar bir ceza odeyecegimi bilmiyorum bu konu hakkinda bilgisi olan varmi.


GÜNDEM HABERLERİ


Konut kredisi faizleri güncellendi! İşte banka banka faiz oranları...

Konut kredisi faizleri güncellendi! İşte banka banka faiz oranları...

Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bank ihtiyaç, araç, konut kredisi faizleri nasıl?

29 January 2022


Konut sitelerinde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Konut sitelerinde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Dev konut sitelerinin aidatları kiralarla yarışır duruma geldi. Kira fiyatlarına yaklaşan aidatlar,

12 January 2022


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum