18. Yüzde Yüz Yerli Tramvay Raylara İndi

04 November 2015

Yüzde yüz yerli üretim olan 18. yerli tramvay raylara indi. Maliyetleri yarıya indiren İBB, bu sayede yaklaşık 90 milyon TL kar etti...

Geçtiğimi yıl Türk mühendisler tarafından üretimine başlanan yüzde 100 yerli üretim olan tramvayların 18.'si raylara indi.

2014 yılında üretimine başlanan İstanbul tramvayının geçen yıl üretimine başlanan 18.'si raylara indi.

90 MİLYON KASADA KALDI
Böylelikle 18 tramvayın ithalatı için İBB tarafından ödenecek olan 90 milyon TL kasada kaldı.

20 yıl önce dönemin İbb başkanı, bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlayan yerli üretim süreci, o yıllarda 250 dolara ithal edilen tramvay tutamaçlarının üretimi ile başladı ardından yerli üretim yedek parçaları imal edildi ve bugün tasarım ve yazılım yönüyle yüzde yüz yerli hale geldi.

HEDEF YÜZDE YÜZ YERLİ METRO
45 kişiden oluşan uzman ekibin ürettiği ilk yerli tramvay 2014 yılında Topkapı-Habipler arası hizmet vermeye başlamıştı. 1 yılda 18 tramvay hedefi koyan İBB, projenin son ayağını oluşturan 18.yerli tramvayı da geçtiğimiz günlerde raylarla buluşturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yakın zamanda İstanbul’da kullanılan tüm metro ve tramvay araçlarını yerli olarak üretmeyi ve ihracat yapmayı planlıyor.

TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNDEN İZLER TAŞIYOR
Türk-İslam kültüründen izler taşıyan yerli tramvaylar İstanbul şartlarına uygun olarak tasarlandı. Aralarda lale figürü ve altın rengi geleneksel motiflirin yer aldığı yerli tramvayda iç tasarımda ise lale desenli koltuklar, mihrabı andıran tutamaç tepeleri, saray girişinden esinlenilen geniş kapılar, kılıç ve sancak çubuğunu birleştiren camlar yer alıyor.