1915 Çanakkale Köprüsü çalışmaları hız kazandı

01 February 2018

Dünya üzerinde yer alan en büyük orta açıklıklı asma köprüsü oması planlanan '1915 Çanakkale Köprüsü' için boğazın her iki yakasındaki kara bağlantı noktalarında tamamlanan sondajların ardından çalışmalar hız kazandı. Söz konusu bölgede, kuru havuz imalatları kazı çalışmaları ile köprü kule kesonlarının oturacağı alanlarda deniz dibi tarama çalışmalarının da tamamlandığı kaydedildi. 

Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsü olarak hizmete sunulacak olan köprünün 2 bin 23 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olması bekleniyor.

"2x3" şeritli olarak trafiğe hizmet verecek olan köprünün tabliyesi ise yaklaşık 45,06 metre genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte hayata geçirilecek. Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları yapılarak hizmete açılacak.

"EN BÜYÜK ORTA AÇIKLI ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK"

İnşa çalışmaları bittiğinde 'dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü' unvanına sahip olacak köprü projesi için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilmesi planlanıyor. 

Ayrıca boğazın gerdanlığı olarak betimlenen köprünün inşaatının başlamasıyla birlikte bölgedeki şantiye kurulum çalışmaları hız kazandı.Yapılan kuru havuz imalatları kazı çalışmaları tamamlanıp grobeton ve seçme malzeme tesviye çalışmalarına ise sürdürülüyor. Köprü kule kesonlarının oturacağı konumlarda deniz dibi tarama çalışmaları da tamamlanarak, asma köprüde ve otoyol güzergahında yapılacak proje çalışmaları ise görevli ekiplerce sürdürülüyor. Ayrıca 19 Aralık'ta başlanan kamulaştırma çalışmaları ise devam ediyor.