2018 Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Başlıyor

30 October 2018

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren konulardan bir tanesi de Emlak Vergisi. 2 Taksit şeklinde ödenen verginin ilk taksit ödemeleri Mayıs ayında gerçekleşmişti. 2. Taksit ödemeleri ise birkaç gün içerisinde başlıyor.
Emlak vergisi ödemekle mükellefler; bina ve arsa sahipleri, varsa intifa hakkı sahibi (kullananlar), her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf edenlerdir. Paylı mülkiyet içerisinde hisse sahipleri ise hisseleri oranında sorumlu tutuluyorlar. Emlak vergisi, arsa, arazi, mesken ve işyerleri için farklı oranlarda, vergi yılı içerisinde asgari rayiç değerler üzerinden hesaplanıyor.

PEKİ KİMLER ÖDEMEYEBİLİR?

İşsizler, engelliler, gaziler ve emeklilerin yanı sıra en fazla 200 metrekarelik bir bir gayrimenkule sahip kişiler bu vergiden muaf tutulurlar.

Emlak vergisi borcu bulunup bulunmadığını sorgulamak isteyen vatandaşlar ise bu işlemleri belediyeden veya e-devlet sitesinden kolayca yapabilirler. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu İnternet Vergi Dairesi sitesinden de bu sorgulamayı yapmak mümkün. Ödemeler de aynı şekilde bu kurumlar aracılığıyla yapılabiliyor. Ödeme yapabilmek için ise T.C. Kimlik Numarası bilgisi vermek yeterli.
Emlak vergisi mükellefi olanlar için 2. taksitin son ödeme tarihinin 30 Kasım olduğunu hatırlatmakta fayda var.