2019 emlak vergisi ne zaman ödenecek?

13 January 2019

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkul sahibi olan vatandaşların ödemekle yükümlü olduğu bazı gayrimenkul vergileri bulunuyor. Bu vergiler her yıl iki eşit taksit şeklinde ödenirken bazı durumlarda bu vergilerden muaf olunabiliyor.

2019 yılının vergi takvimi de belli oldu. Vergi mükellefleri, "2019 emlak vergisi ne zaman ödenecek?" sorusuna yanıt ararken bir yandan "2019 emlak vergisi oranları" konusunda da bilgi sahibi olmak istiyorlar. Biz de sizler için haberimizde bu konular hakkında bilgiler sunduk.

EMLAK VERGİSİ ÖDEME TAKVİMİ 2019

Emlak vergisi mükellefleri, 2019 yılında da vergilerini iki eşit taksit halinde ödeyecekler. Emlak vergilerinde ilk ödeme günü Mart ayında olurken ikinci ödemeler Kasım ayında olacak. Vergi mükellefleri, 1-31 Mart ile 1-30 Kasım tarihleri arasında vergilerini ödeyebilecekler.

2019 EMLAK VERGİSİ ORANLARI

Emlak vergisi takviminin yanı sıra vergi oranları da belli oldu. Buna göre 2019 emlak vergisi oranları büyükşehirde binde 2, büyükşehir olmayan bölgelerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. Öte yandan iş yerleri oranları büyükşehirlerde binde 4, büyükşehir olmayan yerlerde binde 2 olarak hesaplanıyor.

Arazilerin vergi oranları da belli oldu. Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan bir arsanın vergi oranı binde 6, arazinin binde 2; büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin oranı ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

2019 EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF OLUR?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nda belirtilen şartlara uygunluk gösteren kişi ve kurumlar emlak vergisi mükellefi olmaktan çıkarak vergi muafı oluyorlar. 2019 emlak vergisi muafiyetinden; emekliler, gaziler, engelliler, geliri olmayan ev hanımları, işsizler ve şehitlerin dul ile yetimleri yararlanabiliyorlar. Bu kasama dahil olan vatandaşlar, bağlı oldukları belediyeye dilekçe ile başvurarak emlak vergisinden muaf oluyorlar.

EMLAK VERGİSİ NEREDE ÖDENİR?

Emlak vergisi tutarını görüntülemek ve ödemek isteyen vatandaşlar, e-devlet hizmetinden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sayfasına ulaşarak ödeyecekleri tutarı görebilir ve ödeme yapabilirler. Öte yandan gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek de ödeme yapılabilir.