ABD'de geçtiğimiz ay yeni konut satışları geriledi

28 October 2020

Koronavirüs etkisiyle global anlamda kan kaybeden gayrimenkul sektörü, ABD'de olduğu gibi birçok ülkede normalleşme adımlarıyla rekor seviyelere ulaştı. Bu dönemde düşük faizle sunulan mortgage ve banka kredileri bu sonucu doğurdu.

Eylül 2020 döneminde ABD genelindeki yeni konut satışlarının gerilediği açıklandı. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, yeni konut satışları Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3.5 oranında düşüş gösterdi.

YILLIK BAZDA ARTTI

ABD'de bu dönemde 959 bin yeni konutun satıldığı bildirildi. Söz konusu dönemin piyasa beklentisi ise yüzde 2.8 artışla 1 milyon 025 bin olması yönündeydi. Buna karşın yıllık bazda artış yakalandı. Eylül 2020 döneminde yeni konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.1 oranında artış gösterdi.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ

S&P CoreLogic Case-Shiller tarafından oluşturulan 'Ulusal Konut Fiyat Endeksi' raporuna göre, ABD'de konut fiyatları, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 oranında yükseldi.

Bu döneme ilişkin piyasa beklentisi yüzde 4.2 oranında artış idi. Ortaya çıkan sonuç, piyasa beklentisinin de üzerinde görüldü. Öte yandan bir önceki ay olan Temmuz ayında konut fiyatları yüzde 4.8 oranında artmıştı.

Rapora göre, en fazla fiyat artışı yüzde 9.9 oranıyla Phoenix'te görüldü. Seattle'da yüzde 8.5 oranında artış görülürken San Diego'da yüzde 7.6 oranında artış oldu.