ABD'de inşaat harcamalarında düşüş

02 September 2017

ABD Ticaret Bakanlığı, Temmuz ayını kapsayan inşaat harcamaları verilerini açıkladı. Artış yönünde beklenti olmasına karşın bir önceki aya göre yüzde 0.6'lık gerileme ile yaklaşık 1 trilyon 211 milyar dolara geldiği açıklandı.

PİYASA BEKLENTİSİNİN TERSİ ÇIKTI

ABD'deki inşaat harcama rakamları dikkat çekmeye devam ediyor. Rakamlar üst üste ikinci ayda da gerileme belirtisini ortaya çıkardı. Piyasalar ise Ticaret Bakanlığı tarafından veriler açıklanmadan önce yüzde 0.5'lik bir yükseliş beklentisi içerisindeydi.

İnşaat harcamalarının Temmuz ayında da gerilemesinde uzmanlara göre iki neden öne çıktı. Bunlardan ilki kamusal inşaat giderlerinin yüzde 1.4 azalması, diğeri ise özel inşaat harcamalarının yüzde 0.4 azalması oldu.

SEKTÖRÜ ENDİŞE SARDI

Temmuz ayında inşaat harcamalarında ortaya çıkan düşüş bir önceki ay olan Haziran ayı rakamlarını da etkiledi. Haziran ayındaki düşüş yüzde 1.3'ten yüzde 1.4'e revize edildi.

ABD'de ortaya çıkan rakamlar sonrasında analistler konut sektörünün de bu rakamlardan etkilenebileceği düşüncesinde. İnşaat harcamalarında görülen inişli çıkışlı görüntünün konut sektörünü ve büyüme rakamlarını olumsuz yönde etkileyebileceği düşünülüyor.