"Ada bazlı ve deprem odaklı dönüşüm oluşturulmalı"

21 November 2020

30 Ekim günü İzmir'de meydana gelen ve birçok ilçede yıkıma neden olan depremden sonra Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu acı bir şekilde akıllara geldi. Yaşanan depremden sonra özellikle deprem tehlikesi yaşayan büyük şehirlerde kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı.

Dünya'da yer alan habere göre, gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, ülkemiz için öncelikli olan deprem riskini ve yarının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmamız gerektiğini ifade etti.

Kentsel dönüşüm hakkında düşüncülerini aktaran Yenigün, "İhtiyacımız olan yaşanabilir şehirler hedefine dönük olarak, bina bazlı ve rant odaklı değil; bütünsel, ada bazlı modeller oluşturulmasına yönelik deprem odaklı kentsel dönüşüm. Belediye ve ilgili bakanlıklarca, şehirlerde zemini zayıf olan ve zemin sıvılaşması riski bulunan bölgelerin mikro ölçekte detaylı tespiti ve bunların kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması farkındalığın artırılması yönünde ciddi fayda sağlar" ifadelerini kullandı.

'KİRALIK SOSYAL KONUT' MODELİ

Dar ve orta gelir grupları için hem gelir hem de sosyal özelliklere göre üretimi teşvik edilecek konut tiplerinin belirlenmesi gerektiğini belirten TMB Başkanı Mithat Yenigün, "İhtiyaç sahibi kesimlerin konut ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla birikime dayalı, devlet katkısı ile desteklenen ve birikimleri enflasyona karşı koruyan önlemleri de içeren finansman modelleri hayata geçirilmeli. Dar gelir grupları için birçok ülkede kiralık sosyal konut veya kira yardımı politikaları uygulanıyor. Dar gelirliye kiralık sosyal konut ülkemizde de değerlendirilebilir" diye konuştu.

YURT DIŞI FAALİYETLERİ HIZ KAZANIYOR

Türk müteahhitlerin 2012-2013 döneminde yurt dışında üstlendiği yeni iş tutarının ortalama 31 milyar dolar ile rekor seviyeyi gördüğünü anımsatan TMB Başkanı Yenigün, "Sonraki yıllarda ise büyük ölçüde sektörün ana pazarlarındaki jeopolitik sorunlar ve düşen enerji fiyatları kaynaklı- yurtdışında üstlenilen işler azaldı. Son iki yılda yeniden 19-21 milyar dolar aralığında yıllık yeni proje üstlendik. Ancak salgın etkisiyle bu yılın ilk 10 ayında bu tutar 9.5 milyar dolar oldu. Pandemi sonrası hedefimiz yeniden 20 milyar doları yakalamak. Finansman temini konusunda güçlenirsek bu seviyeyi aşabiliriz de... Salgın sonrası için özellikle Sahra Altı Afrika ülkelerindeki fırsatları, Endonezya ile ABD ve Kanada gibi büyük pazarları yakından takip ediyoruz" şeklinde konuştu.