Ağustos ayı kira artış oranları belli oldu

03 August 2018

Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları bu gün itibariyle belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilere göre enflasyon, son bir yılın ortalamasına göre yüzde 17.41’lik bir artış gösterdi. Bu oranlara göre, ev sahipleri kiraya verdikleri konutlarda en fazla yüzde 17.41 oranında zam yapabilecek. Bu orandan fazla yapılan zamlar ise geçerli sayılmayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı enflasyon rakamları yalnızca meskenlerin kiralarında dikkate alınıyor. İşyeri ve ofislerde ise bu oranların dikkate alınması zorunlu tutulmuyor. Bu tür mülklerde, sözleşmede hangi oranda anlaşma yapılmışsa o oranda zam yapılıyor. Şayet sözleşmelerde herhangi bir oran belirtilmemiş ise, mülk sahibi mülkünde dilediği miktarda zam yapabiliyor.

TÜİK ÜFE ORANLARI

TÜİK’in yayınladığı rakamlara göre, 2018 yılı Temmuz ayında, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.77 oranında, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17.56 oranında ve bir önceki yılın aynı ayında göre ise yüzde 25 oranında artış gösterdi. Temmuz ayında yaşanan artış son 12 ayın ortalamasına göre ise yüzde 17.41 oranında arttı.

Buna göre normalde bin lira ödeyen bir kiracı gelecek senenin Ağustos ayına kadar yüzde 17.41 zamla aylık bin 174,1 lira kira ödeyecek.