Alışveriş Caddeleri’nde Kiralar Fırladı

26 November 2015

İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu'na göre alışveriş caddelerinde kira fiyatları yükselişe geçti...

Cushman&Wakefield İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu'nu yayınladı. Raporda İstiklal Caddesi ve Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi'yi kapsayan Nişantaşı Bölgesi ile Anadolu yakasındaki Bağdat Caddesi olmak üzere İstanbul'un 3 ana alışveriş caddesi inceleniyor.

İstiklal'de Kiralar Yüzde 60 Arttı

Rapora göre İstiklal Caddesi çekiciliğini hala sürdürüyor. 55 bin 500 metrekare alanda toplam 267 mağaza stoğuna sahip olan İstiklal Caddesi'nde kiralama oranında yüzde 60'lık artış oldu. İstiklal Caddesi'nde aynı markanın cadde üzerinde birden çok mağaza eğilimde de artış görüldü. Tünel ve Galata gibi yeni yükselen bölgeler caddede varlığını güçlendirmeyi hedefleyen markalar için cazip hale geldi. İstiklal Caddesi'ndeki boşluk 1 yılda yüzde 5’den yüzde 10’a yükseldi.

Nişantaşı'nda Boşluk Yüzde 5'e Çıktı

Vali Konağı, Rumeli, Teşvikiye ve Abdi İpekçi caddelerini kapsayan Nişantaşı'nda ise 56 bin 300 metrekare alan üzerinde 395 mağaza stoğuna sahip. Mağaza sayısı bakımında birinci olan Nişantaşı'nda 70 uluslararası marka bulunuyor. Yenileme projelerinden dolayı yeni perakende alanlarıyla birlikte Nişantaşı'nda boşluk oranı 1 yılda yüzde 4’ten yüzde 5’e yükseldi.

Bağdat Caddesi'nde Yüksek Kiralar Markaları Etkiledi

Bağdat Caddesi'ne bakıldığında 75 bin metrekare alanda mağaza stoğu 365 olarak belirlendi. Kentsel dönüşüm projeleriyle beraber fiyatlarda büyük fark görülmeye başlanan Bağdat Caddesi'nden 49 marka ayrıldı. Bağdat Caddesi'nde boşluk son bir yılda yüzde 9'dan yüzde 14'e çıktı.

Konuyla ilgili açılamada bulunan Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, en büyük etkinin Bağdat Caddesi’nde yaşandığını ve çok sayıda ulusal ve uluslararası markanın caddeden ayrıldığını söyledi. Gönden, "Nihai sonuçlar ve bunların ana caddeler üstündeki sürdürülebilir etkileri ancak yenileme projeleri tamamlandıktan sonra gözlemlenebilir. Bu nedenle yaşanmakta olan çok sayıda değişimden dolayı mevcut analizin geçici olduğu, uzun vadede genel bir eğilim haline gelmeyebileceği kabul edilmelidir" dedi.

Araştırmada ikincil alışveriş caddelerine de değinildi. Buna göre Bakırköy, Beşiktaş, Karaköy, Kadıköy Bahariye Caddesi ve Ümraniye Alemdağ Caddesi'nde önemli markaların mağaza açmasıyla birlikte caddelerin hızla gelişmeye başladığı belirtildi.