Arsa fiyatlarındaki artış müteahhitleri zorluyor

22 September 2021

Son aylarda inşaat maliyetlerindeki büyük fiyat artışlar ve yüksek konut kredisi faizleri nedeniyle sıkıntılı süreçten geçen inşaat sektörü, diğer yandan artan arsa fiyatları nedeniyle de zorlu bir döneme giriyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, bir konutu meydana getiren maliyetler arasında arsa payı büyük bir yer tutuyor. Türkiye'de arsa maliyetinin toplam ev maliyeti içindeki payı yüzde 50'lere, hatta bazı bölgelerde yüzde 80'lere kadar yükseliyor.

ARSA PAYI YÜZDE 80'İ BULDU

Arsa fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Malzeme fiyatlarında artış söz konusu. Oysa sektör olarak konut üretiminin sürdürülmesi için öngörülebilirliğe ihtiyacımız var. Görünen o ki, önümüzdeki dönemde sektör oyuncularının maliyet artışını fiyatlara yansıtmaları beklenenin üzerinde olacaktır. Bu nedenle serbest piyasa koşulları içinde bu konuda yapılacak daha sıkı bir regülasyonu önemli buluyoruz" diye konuştu.

Arsa payının konut üretimindeki yerine değinen Kalyoncu, "Konutta fiyat sürdürülebilirliği için esas önemli konu, toplam geliştirme maliyeti içerisinde arsa maliyetinin payı. Malzeme fiyatlarında artış dönemsel olabilir. Erişilebilir konutu konuşacaksak arsa maliyetlerinin olağanüstü yüksekliğini konuşmamız lazım. Özellikle ülkemizde ortalama yüzde 50-60 civarında olan arsa payı, dünya ortalamasının çok çok üstünde. Hatta Bağdat Caddesi'nde bu oran yüzde 70-80'leri buluyor" ifadelerini kullandı.

"YENİ KONUT FİYATLARI ERİŞİLEBİLİR SEVİYEDEN İYİCE UZAKLAŞTI"

Konut üretiminin ana girdisi olan arsa fiyatlarının son bir senede spekülatif bir şekilde yaklaşık yüzde 85 oranında yükseldiğine dikkat çeken İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Yüksek arsa fiyatları, çimento ve demir gibi maliyetleri yüzde 100'ün üzerinde artan inşaat malzemeleriyle birlikte düşünüldüğünde yeni konut fiyatları erişilebilir seviyeden iyice uzaklaştı. Yükselen konut fiyatları ile zirve yapan orta gelir grubuna ait konut talebinin örtüşmemesi, söz konusu konut grubundaki arzının yavaşlamasına neden oldu. Kısırdöngüne dönüşen bu durum, fiyatların sürekli artış göstermesine uygun bir zemin hazırladı" ifadelerini kullandı.