'Arsa maliyeti konut fiyatlarını yükseltiyor'

12 February 2018

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Mahmut Alper Tuğsuz, konut satışları ve maliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tuğsuz, kurumsal firmalar ve markalı konut üreticileri için tapu devrinden ziyade yeni satış rakamlarının önemli olduğunu belirterek, yeni başlayan projelerde tapu devirleri aynı yıl yapılamadığı için satış rakamlarının bir, iki ya da üç yıl sonra, konut teslim edildiğinde ortaya çıktığını kaydetti. 

Sözlerini sürdüren Tuğsuz, sektörün geçen yıl yaşadığı en büyük sıkıntının konut kredisi faiz oranlarındaki artıştan kaynaklandığını da belirtti.

Türkiye'de arsa maliyetlerinin yüksekliğinin de altını çizen Tuğsuz, "Yaptığımız imalat içindeki en büyük ham madde arsa. Arsa maliyeti İstanbul'un merkezi noktalarında yüzde 70-80'e ulaşmış durumda. Örneğin; Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm projelerinde maliyetin yaklaşık yüzde 80'i müteahhidin arsa sahibine kat karşılığı oranlarına gidiyor. Demek ki arsa maliyeti merkezi noktalarda bu seviyelere gelmiş. Bu oranların olduğu yerde üreticinin para kazanma imkanı kalmamış demektir. Ayrıca fiyatları üretici değil arsa sahibi kontrol ediyor demektir. Şehrin genişleyen noktalarına gittiğimizde, örneğin Kartal, Basın Ekspres gibi yerlerde arsa maliyet oranları yüzde 55-60 seviyelerinde. Bu da çok sağlıklı değil. Çünkü maliyetinizin yarısından fazlası üretim dışına gidiyor" dedi.

"YABANCIYA SATIŞ YÜZDE 25'E ÇIKTI"

Tuğsuz, bankaların son 10 sene içerisinde müteahhitleri fonlayarak, projeleri finanse ettiğine değinerek, "Devlet finans sektörünü bu işe teşvik ettiğinde çok daha sağlıklı bir finans yapısı olur. Mevcut bankalar bunu yapabilir" şeklinde konuştu. 

Ayrıca yabancılara konut satışında KDV indirimi ve kur artışı ile birlikte yabancıya satışlarının yüzde 10'lardan yüzde 25'lere çıktığına dikkat çeken Tuğsuz, yabancıya konut satışının ihracat statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Tuğsuz son olarak, Cathay Group'un 1991 yılında yabancı firmalara gayrimenkul danışmanlığı hizmeti vermek üzere kurulduğunu, son 15 sene içinde ise gayrimenkul geliştirme işine girdiklerini söyleyerek, 3 bine yakın konut ve ticari ünite yaptıklarını ve Ataköy ile Basın Ekspres'teki projelerindeki satışların devam ettiğini belirterek sözlerini tamamladı.