Artan maliyet fiyatlara yansıyacak

31 July 2018

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs Ayı İnşaat Maliyet Endeksi raporuna göre Mayıs ayında, inşaattaki maliyet artışının bilançosu yüzde 2.95 oranında. Bu artış geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 23.04 seviyelerinde. Aynı şekilde Mayıs ayında malzeme endeksi yüzde 4.01 artış gösterirken, işçilik endeksi de yüzde 0.58 oranında yükselmiş durumda. Yıllık olarak bakıldığında ise malzeme endeksindeki artışın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.58, işçilik endeksindeki artışın ise yüzde 15,63 olduğu görülüyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ MALİYET BASKISI DEVAM EDİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mayıs Ayı İnşaat Maliyet Endeksi hakkında değerlendirmelerde bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, inşaat sektöründeki maliyet baskınının hala devam ettiğini ifade etti. 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde ekstradan 3 yük ile karşılaştıklarını belirten Elmas, çok yakın bir gelecekte, maliyetlerdeki bu artışın kaçınılmaz olarak tüketiciye de yansıyacağını söyledi.

Şu an için pazarda bir miktar konut stoğunun bulunduğu belirten Elmas, bu stoğun erimesi halinde yeni yapılan konutlara kademeli olarak zam yapılacağını ve artan maliyetin kendisini satış fiyatlarında da göstereceğini ifade etti.