Avcılar'da 10 bin bina yenilenecek

19 October 2019

26 Eylül günü Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremden sonra İstanbul'daki konut stokunun olası büyük İstanbul depremi karşısındaki durumu sorgulanmaya başlandı. Bu depremden en çok etkilenen ilçeler arasında öne çıkan Avcılar'da da çalışmalar başladı.

Avcılar Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında 10 bin bina için acilen yenilenme kararı alındı. Sabah'ın aktardığı habere göre, Avcılar ilçesi 1'inci derece deprem bölgesi olarak değerlendiriliyor.

"BİNALARIN DURUMU İYİ DEĞİL"

Yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, 5,8 büyüklüğündeki depremden sonra 7 binanın mühürlendiğini belirterek, "Bu 7 binayı deprem biraz etkilemiş ama asıl sorun deniz kumuyla yapılmış olmaları, asıl sorun fen ve ilim kurallarına, bilime uyulmaksızın ince demir kullanılması, binaları koruyan nem ve rutubetten korunmamış olması. Bu 7 bina 1999'dan önce yapılmış. 5.8'in ardından 3 bin binayı inceledik. İlk yarım saat içinde koordinasyon merkezi oluşturduk. 18 grup oluşturup teknik uzman ekipler inceleme yaptı. Bu incelemede 7 bina mühürlendi. AFAD ekipleri de inceledi" diye konuştu.

Avcılar'da 35 bin bina olduğu bilgisini aktaran Başkan Hançerli, "Yani 5,8’in ardından binaların yüzde 10'u incelendi. Binaların durumu iyi değil. Olası büyük depremi kaldırabilecek gibi değiller. Yapı kalitesiz yapılmış. Gerekli bakım ve özen gösterilmemiş. 600 yıl önce yapılmış binalar var sapasağlamlar. Bunlar iyi yapılmamış" ifadelerini kullandı.

3 MAHALLE İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kentsel dönüşüm süreci hakkında bilgi aktaran Başkan Hançerli, "Belediye, bir ölçüde garantör olacak, kontrol ve denetim yapmak suretiyle. Avcılar'ın bütün problemlerini çözen bir teklif değil. En az 10 bin dairenin dönüşmesinin önünü açacak. Diğer 3 mahalle Yeşilkent, Firuzköy ve Tahtakale için de plan çalışmaları yürütülüyor. 100 bin nüfuslu Yeşilkent'in imar planı yok. Yeşilkent'in planını yapmak için gece gündüz çalışacağız" şeklinde konuştu.