Avrupa'da inşaat sektörü toparlanıyor

20 August 2020

Çin'de başlayarak kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle başta inşaat sektörü olmak üzere birçok sektörde global anlamda kriz doğmuştu. Bu krizde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de yer aldı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avro Bölgesi ve AB'nin Haziran ayı mevsimsellikten arındırılmış inşaat üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4 oranında yükseldi.

AA'nın aktardığı habere göre, AB'deki inşaat üretimi ise Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2.9 oranında artış yakaladı. Bu sonuçların salgın sürecinden sonra Avrupa'da inşaat sektörünün toparlanma dönemine girdiğine işaret ettiği belirtiliyor.

EN ÇOK ARTIŞ FRANSA'DA

Eurostat tarafından açıklanan verilere göre, Haziran ayında inşaat üretiminde önceki aya oranla en fazla artış yüzde 12 ile Fransa'da oldu. Bu ülkeyi yüzde 6.1 ile Macaristan ve yüzde 4.7 ile Bulgaristan takip etti.

Düşüş yaşayan ülkelere bakıldığında ise ilk sırada yüzde 7.1 ile Slovenya yer aldı. İsveç'te yüzde 6.6, Slovakya'da ise yüzde 4.9 oranında düşüş kaydedildi.

ABD'DE NORMALLEŞME SÜRÜYOR

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) inşaat sektörü birkaç aydır toparlanma sürecine girmişti. Ülkede Temmuz ayı rakamları da olumlu seviyede görülüyor. ABD'de Temmuz ayında konut başlangıçları, bir önceki aya göre yüzde 22.6 artarak 1 milyon 496 bin seviyesine ulaştı. Bir önceki ay olan Haziran'da konut başlangıçları 1 milyon 220 bin seviyesinde görülmüştü.

Temmuz ayında inşaat izinleri ise bir önceki aya göre yüzde 18.8 oranında yükselerek 1 milyon 495 bine ulaştı. İnşaat izinleri, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 9.4 oranında artış yakaladı.