Ayrı şehirlerden konut satışı yapılabilecek

07 January 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonrasında 2020 yılı başı itibarıyla konut alım satım ve tapu devir işlemlerinde yeni dönem başladı. Yapılan değişiklikler sonrasında farklı şehirlerden tapu alım-satımı yapılacak ve gayrimenkullerin vergilendirilmesi gerçek değerleri üzerinden yapılacak.

Sabah'tan Hazal Ateş'in aktardığı habere göre, 1 Ocak 2020 itibarıyla başlayan tapuda yeni dönemde gayrimenkulün devir bedeli, emlak vergisi değeriyle beraber Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün belirleyeceği değerin altında olmayacak.

DEĞERLEME ÜCRETİ HARÇTAN DÜŞECEK

Söz konusu değerleme ücretinin 400 TL seviyesinde olması düşünülüyor. Bu ücretin ödenecek harçtan düşürülmesi konusunda da çalışmalar yürütülüyor. Konu hakkında geçtiğimiz günlerde değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bir binada birkaç değerleme olduktan sonra üç boyutlu haritalarla yine o değerlemeleri katına ve şerefiyesine göre genel müdürlüğümüz dağıtacak. Değerlemeler Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve SPK onaylı ekspertiz firmalarınca da yapılacak" ifadelerini kullanmıştı.
Değerleme raporunun 1 yıl boyunca geçerli olacağı açıklandı. Söz konusu raporun başvurudan sonra iki gün içerisinde tamamlanması düşünülüyor.

AYNI ŞEHİRDE OLMA ŞARTI KALKTI

Konut alım-satım işlemini kolaylaştıracak yenilik, 2020 yılıyla hayatımıza girmiş oldu. Buna göre, tapu devirleri ayrı şehirlerde yapılacak işlemler ile gerçekleşebilecek. Ayrıca yurt dışından da bu işlemler yapılacak. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün özellikle Türk nüfusunun fazla olduğu yurt dışı şehirlerine temsilcilikler açma çalışması bulunuyordu. Bu temsilciliklerde tapu devir işlemleri yapılacak.