Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşüm tasarısı yakında yasalaşacak

01 August 2017

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, A Haber’ katıldığı Ajans Bugün programında önemli açıklamalarda bulundu. Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, son dönemde İstanbul’da yaşanan sel felaketine de değindi. Yaşananlara yalnızca altyapı eksikliğinden kaynaklanmadığına vurgu yapan Bakan Özhaseki, iklim değişikliğine de dikkat çekti. Türkiye’nin önemli gündem maddelerinde birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Özellikle küresel ısınma bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Son yüzyılda yeryüzünün ısısı bir derece arttı. Denizlerdeki seviye 19 derece arttı. Havadaki karbon ise yüzde 42 oranında artış gösterdi. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde bu felaketlerin birinci sebebi ortaya çıkıyor. Aşırı büyüme, şehirleşme, betonlaşma da önemli bir etken. Eskiden yağan yağmuru emen topraklar varken yollar kaldırımlar azınlıktaydı. Birden bire büyüyen devasa şehirlere baktığımızda bu gibi felaketlerle karşılaşmak kaçınılmaz. Bu aşamadan sonra benzer felaketlerin olabileceğini düşünerek alt yapıyı buna göre yapmak, yollara, kaldırımlara ağaç diplerine bir standart belirlemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.    

“VATANDAŞA KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN GEREKLİ TEŞVİKLER VERİLECEK”

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm konusundaki çalışmalara hız verildiğini ve beklenen tasarının önümüzdeki günlerde yasalaşacağını kaydetti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının olası bir deprem ihtimaline karşı alınabilecek en ciddi önlem olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “Vatandaş kendi binasını depreme karşı dayanıklılık ölçümüne tabi tutmalı. Çıkacak yasayla vatandaşa gerekli teşvikleri vereceğiz. İsterse binanın yapımı sırasında finans desteği sağlayıp, faiz almayacağız.  Vatandaş işe başladığında sıfır faize yakın destek alacak. Bu işin yapılması sırasında belediyelerde karşısına çıkan harç gibi bedelleri de kolaylaştıracağız. İmar sorunlarında da yardımcı olacağız. Belediyeler ise bu konuda alan bazlı çalışmalar yapmalılar. Vatandaşların mali gücü olmayabilir. Bana göre en faydalı belediye başkanı bir an önce bölgesini kontrol ettirip gerekli önlemleri alan belediye başkanıdır” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm konusunda açıklamalara devam eden Bakan Özhaseki, Meclis’in, Ekim ayına kadar çalışmalarına ara verdiğini, söz konusu yasanın ise gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra KHK ile çıkarılıp çıkarılamayacağını araştıracaklarını sözlerine ekledi. KHK ile çıkması durumunda zaman kaybetmemek adına hemen harekete geçileceğini belirten Özhaseki, aksi durumda Meclis çalışmalarına başlayınca ilk çıkacak yasalardan birinin kentsel dönüşüm yasası olacağını söyledi.  

“ASKERİ ALANLAR YÜZDE 99 YEŞİL ALAN OLACAK”

Darbe girişiminin ardından askeri alanların şehir dışına taşınması ile ortaya çıkacak alanların değerlendirilmesi konusundaki bir soruyu da cevaplayan Bakan Özhaseki, “Bu çalışmaların tamamlanması kolay değil. Askeri alanlar bundan 50 sene önce kurulmuş ve zamanla şehrin içerisinde kalmış alanlar. Bu konuda Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı görevlendirildi. Bu askeri alanlar nereye taşınabilir, ne tür binalar yapılabilir... Bizler elimizde ne kadar alan varsa listesini çıkardık. Bu çalışmalar bir komisyonda devam ediyor. Taşınma konusu çalışıldı şimdi bina yapım işlemlerine başlanacak. Bu işin bir de mali boyutu var. Ancak şehir içinde kalan söz konusu askeri alanlar yüzde 99 ihtimalle park olarak, yeşil alan olarak kullanılacak” dedi.