Bakanlık, inşaat maliyetleri için devreye girdi

06 September 2021

İnşaat sektörünün son dönemlerdeki en büyük sıkıntılarından olan artan inşaat maliyetleri karşısında sektör temsilcileri, Ankara'dan bazı girişimler bekliyordu.

Sabah'ta yer alan habere göre, inşaatlardaki çimento ve ana hammaddesi klinkerde fiyatların yüksek seviyelerde artması sonrasında Ticaret Bakanlığı'nın devreye girdiği ve yeni bir düzenleme hazırlığında olduğu öğrenildi.
'İhracatı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ' kapsamında çimentonun ardından klinkeri de dahil edildi. Böylelikle bu malları ihraç etmek isteyen üreticiler, gümrük beyannamelerini, ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğince, İhracat Genel Müdürlüğü'nün ön onayına sunmak zorunda kalacak.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Halihazırda çimento ihracatının kayıt altında olduğu ancak mevcut durumun inşaat sektöründe konut üretimini zorlaştırdığı da dikkate alındığında, çimentonun yanı sıra klinker ihracatının da takip altına alınmasının faydalı olacağı anlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

"DEVLET ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI"

Yaşanan gelişmeye ilişkin inşaat sektöründen açıklama geldi. Konuyu değerlendiren İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Devlet sektörün faaliyetlerinin devamı için önemli bir adım attı. Uygulamayı sahada göreceğiz. Bu yönde asıl beklentimiz ise ihracata yüzde 30 oranında ilave vergi getirilmesidir. Daha önce duyurduğumuz eylemi gerçekleştireceğiz. 9 Eylül itibarıyla çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle iş durduracağız. Bu konuda tek şartımız halen 450 TL seviyelerinde olan çimentonun ton fiyatının üreticiler tarafından 280- 300 TL seviyelerine çekilmesidir. Üreticilerden bu yönde bir adım gelirse 9 Eylül için aldığımız karardan vazgeçeriz. Bu maliyetlerle müteahhitlerin faaliyetlerini sürdürmesi çok zor. Kamunun da sürece dahil olmasıyla konut maliyetlerinin yüzde 30 düşeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

ÇİMENTOCULAR NE DİYOR?

Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesini değerlendiren TÜRKÇİMENTO Başkanvekili Adil Sani Konukoğlu, "Ticaret Bakanlığı'nın ihracatı izin şartına bağlamasını doğru bulmadık. İnşaat maliyetlerindeki artış bütün kalemlerde var, bu süreçte sadece çimentocular öne çıkarılmamalı. Çimento üretim maliyetleri içinde enerji yüzde 75 civarında yer tutuyor. Geçen yıl tonunu 47 dolardan aldığımız kömürün fiyatı bu yıl 163 dolar. Elektriğe ise yüzde 60 civarında zam geldi. Bunu fiyatlarımıza yansıtmamamız mümkün değil. Elimizde bir sihirli değnek yok maalesef. Türkiye'nin toplam üretimi 110 milyon ton. Buna karşılık toplam ihracatımız ise 30 milyon ton civarında. Maliyetlerimiz ortada, bu ihracatı yapmazsak sektördeki üreticilerin tamamı batar. İnşaatçıların toplam maliyetlerinde çimentonun payı çok yüksek değil. Bir daire için kullanılan betonun toplamı 70 metreküptür. Bunun ortalama fiyatı 21 bin TL'dir. Bir dairede bütün maliyeti getirip çimentoya yüklemeyi doğru değil" ifadelerini kullandı.