Bina yıkımlarında yeni dönem başlıyor

26 May 2021

Geçtiğimiz aylarda İzmir'de ağır hasarlı bir binanın kontrollü yıkım işlemi sırasında bölgedeki sağlam binalara hasar verilmesi sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçmiş, binaların yıkımlarına yönelik bir çalışma başlatmıştı.

Bakanlık tarafından yürütülen çalışma sonrasında 'yıkım işleri müteahhitliği' altyapısı oluşturuldu. Söz konusu çalışmanın taslağı oluşturuldu ve yakın zamanda hayata geçirileceği belirtiliyor.

Milliyet'te yer alan habere göre, yıkım işlerinde müteahhitler, "Y1, Y2, Y3" şeklinde sınıflandırılacak. Yıkım işleri için yetki verilecek firmaların son 5 yıl içerisindeki çalışmaları incelenecek.

TEMİNAT İSTENECEK

Yıkım işlemi için yetki verilecek müteahhitlerden yetki belgesi verilmesi sürecinde teminat istenecek. Teminat miktarı, yapı sınır bedelinin birim maliyeti üzerinden müteahhidin sınıfına göre belirlenecek.

Hazırlanan taslağa göre, 'Y1' grubu müteahhitler, iş deneyimi 150 bin metrekare yapı inşaat alanını geçenler arasından olacak. Bu grupların iş makinası kullanması ve inşaat mühendisi çalıştırması gerekecek. 'Y2' grubu müteahhitlerde ise 50 bin metrekare inşaat alanı ekipman ve bir inşaat mühendisi şart koşulurken 'Y3' grubu yıkım müteahhitlerinde yalnızca ekipman şartı aranacak.

Y1 MÜTEAHHİTLERİ HER TÜRLÜ BİNAYI YIKABİLECEK

Oluşturulacak sınıflandırmada Y1 grubundaki müteahhitlere her türlü binayı yıkma yetkisi verilecek.Y2 grubundakiler yüksekliği 51.50 metreye kadarki binalarda, Y3 grubundakiler ise bina yüksekliği 17.50 metre ve yapı yüksekliği (bodrum kat, asma kat ve çatı arası piyesler dahil uzunluk) 21,50 metreye kadar binalarda çalışma yürütebilecek.

Öte yandan Y1 grubundaki müteahhitler yıkım sırasında patlayıcı kullanmakta serbest olabilecek. Diğer gruptakilere patlayıcıyla yıkım yapma için yetki verilmeyecek. Yıkım ve yapım işleri müteahhitliği için yetki belgesi numaraları ayrı ayrı düzenlenecek.