Binalarda su yalıtımı nedir?

07 November 2017

Binaların ömrünü uzatmaya yönelik adım atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımladığı 'Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği' ile binalarda su yalıtımını zorunlu hale getirdi. Sizler için haberimizde, "Binalarda su yalıtımı nedir?" ve "Su yalıtımı nasıl yapılır?" sorularını yanıtladık.

BİNALARDA SU YALITIMI NEDİR?

Binalarda oluşabilecek su birikintisinin bir yapıdan diğer bir yapıya geçişini engelleyen düzeneğe binada su yalıtımı adı verilir.

Binada su yalıtımı sistemi, basit olguları olan bir sistem olarak tasarlanıyor. Sistem, su yalıtımı kurulacak binadaki temelden çatıya kadar olan bütün yapı malzemelerinin maruz kalacağı su etkisi ve su etki sınıfına göre yapının korunması için tahliye veya drenaj sistemini de içeren bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

SU YALITIMI NASIL YAPILIR?

Binalarda su yalıtımı, 'Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği' esaslarına uygun şekilde yapılmalıdır.



Yürürlüğe giren 'Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği'ni değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, mevcut binaların ömrünün 30 yıl olduğunun altını çizerek su yalıtımı sistemi ile binalarının ömrünün 100 yıla çakacağını ifade etti.

İnşaat dünyasında büyük ses getiren su yalıtımı yönetmeliğinin önümüzdeki yıl yürürlüğe gireceğini belirten Öztürk, binaların daha güvenli, kaliteli, sağlıklı ve uzun ömürlü olması için tüm ilgili paydaşlarla beraber çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların sonucunda yönetmeliği yayımladıkların aktardı.