Bitmiş konut stoğunun 1 yılda erimesi bekleniyor

09 July 2019

Konut sektörünün önemli temsilcileri arasında gösterilen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 20'nci kuruluş yıl dönümü kapsamında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda açıklamalarda bulunan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, sektörün durumuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Gayrimenkul sektörünün önemli sorunlarının bulunduğunun altını çizen Yetgin, bu sorunların başında da 'Finansman' sorunun geldiğini ifade etti. AA'nın aktardığı habere göre, sorunların üzerine gideceklerini ifade eden Yetgin, çözüm için çalıştıklarını, şu an zor bir dönemden geçildiğini, bu sürecin, "Ders alma ve daha çok çalışarak geleceğe hazırlanma" dönemi olduğunu belirtti.

"ESKİ GÜNLERE YENİDEN DÖNECEĞİZ"

Yeni inşaat ruhsatlarında yüzde 50-60 azalma olduğu bilgisini hatırlatan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, "Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de yıllık yaklaşık 1 milyon 400 bin konut el değiştiriyordu. Her ne kadar yeni alınan ruhsat sayısında ve satılan konut adedinde gerileme yaşansa da gayrimenkul ihtiyacı, nüfus artış oranıyla yükseliyor. Halihazırda ilk 5 aydaki ortalamayla yıl sonu satış adedinin bir milyonu bulmasını bekliyoruz. Yıllık yaklaşık 900 bin adet konut satışına ulaşılmasıyla, bitmiş konut stoku bir yılda, inşa halindeki konut stoku da 2 yılda eriyecektir. Halihazırda mevcut stoklar zor da olsa nakde dönüyor. Bu tempoda frene basarsak teorik olarak bir sıkışıklık yaşanması mümkün. Ancak piyasanın zamanla hareketleneceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"FAİZLERDEKİ DÜŞÜŞ HAREKETİ BAŞLATIR"

Türkiye genelindeki konut satış rakamlarını da değerlendiren Yetgin, "Şu anda ortalama ayda 84 bin konut satılıyor. Mayıs itibarıyla toplam rakam 425 bin civarında. Beklenti içerisinde olduğumuz enflasyonda ve konut faizlerindeki düşüşle birlikte son çeyrekte hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak şu anki ortalamayla dahi yıl sonunda bir milyon konut satışını yakalarız. Özellikle faizlerde vatandaşların beklentisini karşılayacak bir düşüşle hareketlilik anında başlar" ifadelerini kullandı.