Bu 40 Meslek Dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu

28 January 2016

40 meslek dalı için “Mesleki yeterlilik belgesi” zorunluluğu geldi. 26 Mayıs’tan itibaren belgesi olmayan çalıştırılmayacak…

40 meslek dalı için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu geldi. İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında “Mesleki yeterlilik belgesi” olmayanlar 26 Mayıs’tan itibaren çalıştırılmayacak.

HER BİR ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA
26 Mayıs’tan itibaren belgesi olmadan çalıştırılan her bir kişi için 500 TL ceza kesileceğini belirten Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun görevlendirildiğini, bugüne kadar 72 bin kişiye belge verildiğini söyledi.

MASRAFLAR İŞSİZLİK SİGORTASI FONUNDAN KARŞILACAK
Kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını söyleyen Ordukaya, bugüne kadar zorunlu meslek dalları kapsamında fondan 4 bin 185 kişinin yararlandığını, 1 milyon 929 bin lira tutarında sınav ve belge ücreti ödendiğini söyledi.

BELGE ŞARTI GELEN 40 MESLEK
Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, "Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı" yer alıyor.