Bursa'daki yapı stoku alarm veriyor

09 November 2020

İzmir depremiyle Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığı acı bir şekilde akıllara geldi. Depremden sonra risk taşıyan büyük şehirlerdeki yapı stokunun durumu tartışılmaya başlandı. Deprem riski taşıyan Bursa'da da yüksek oranda riskli binanın bulunduğu ifade edildi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, Bursa'da Harmancık, Keles ve Büyükorhan ilçeleri hariç diğer bütün ilçelerin tamamının kendi adıyla bir fay hattına sahip olduğuna dikkat çekti.

HANGİ BÖLGELER RİSKLİ?

Bursa'nın olası depreme karşı hazır olmadığını iade eden Engin Er, "Marmara Denizi'nin içerisinden geçen, kamuoyunda beklenen İstanbul depremi olarak bilinen 7'nin üzerinde bir depremden Bursa etkilenir. 1999 depreminde bunu gördük. Kuzey Anadolu'nun fay hattının orta kolu, İznik'ten başlayıp Gemlik'te birkaç kola ayrılan, Orhangazi, Mudanya ve Karacabey'e doğru devam eden fay hattı. Güney kolu ise İnegöl'den Bursa'nın merkez ilçelerinden Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Uluabat Gölü'nün güneyinden devam eden bir fay hattı" ifadelerini kullandı.

İzmir'de yaşanan depremde 17 binanın yıkıldığını, böyle bir depremde Bursa'da 1700'ün üzerinde binanın yıkılabileceğini belirten Er, "99 depreminden sonra merkez ve ilçelerinde zemin özellikleri dikkate alınarak bir çalışma yapıldı. Fakat fay hatlarına yönelik bir çalışma yapılmadı. Devletin resmi kurumları fay hatlarını açıklamış olsa da yapılaşma planlarında bunların herhangi bir karşılığı yok. Bursa'da binaların kayıtları tutulmuş değil. Envanter, tektonik, jeolojik, jeoteknik bazda çalışmalarda eksiklerimiz devam ediyor" şeklinde konuştu.

"ESKİ BİNALARI ELDEN GEÇİRMEK GEREKİYOR"

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (IMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak ise 2000 yılından sonra başlatılan çalışmaları eksik de olsa depreme hazırlık noktasında olumlu çalışmalar olduğunu belirterek, "Devlet bu yıldan önce yapılan binalarda bir envanter çalışması yapsaydı bu binaların depremden önce boşaltılmaları gerektiğini söylenirdi. Bu nedenle eski binaları elden geçirmek gerekiyor. Envanter çalışmasını yapacak olan yetkili kurumlar belediyelerimizdir. Bu çalışma Bursa'da yapılmadı ama yapılmalı. Belediyelerimizin bu çalışmayı teknik olarak yapabilecek sayıda çalışanı yok. Bizim kaybedecek vaktimiz de yok. Bu çalışmayı yapabilecek olan kurumlar kesinlikle İnşaat Mühendisi Odaları'dır" ifadelerini kullandı.