Büyük İstanbul Dönüşümü ile 100 bin konut yapılacak

10 August 2017

Ülke tarihinde acı bir yere sahip olan 17 Ağustos 1999 depreminin 18. yıldönümü yaklaşırken İstanbul’da büyük bir kentsel dönüşüm hamlesi başlatılacağı duyuruldu.

Büyük İstanbul Dönüşümü olacak proje, Esenler, Bağcılar, Çekmece ve Avcılar gibi bölgeleri de içine alacak. Proje kapsamında, 8 milyon metrekare rezerv alanında 100 bin konut yapılacak. Türkiye genelinde ise deprem riski yüksek olan bölgelerden başlanarak yılda 500 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor.

Yeni bir İstanbul kurulacak olan proje ile çürük binasının yıkılması için dönüşüme "evet" diyen vatandaşlara bu yeni kent merkezinden birer daire verileceği açıklandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME SIFIR FAİZLİ KREDİ

Birkaç gün içinde yayımlanacak olan kanun hükmünde kararname ile kentsel dönüşüm yasasındaki tıkanıkların giderileceği ifade edildi. Düzenleme ile TOKİ, KİPTAŞ ve Emlak Konut'un daha etkin olduğu, belediyelerle koordine, finansman paketi belirlenmiş yeni bir modele geçileceği belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise gayrimenkul satış gelirlerinde, İller Bankası’ndaki kaynaklardan oluşan 5 milyon TL’lik başlangıç paketi hazırladığı öğrenildi. Söz konusu paket, Dünya Bankası, Avrupa İmar Kalkınma Bankası fonları ve diğer gelirlerle 20 milyar liraya kadar yükselecek.  Bu rakamlara ulaşan kaynak, kentsel dönüşümde "sıfır faizli" kredi olarak kullandırılacak. Ekonomik büyüme sağlaması amaçlanan dönüşümde yerli inşaat malzemeleri kullanan müteahhitler de teşvikten yararlanabilecek.

Yapılması planlanan kentsel dönüşüm hamlesinin ise yaklaşık 200 milyar TL’lik ekonomik canlılık yaratması hedefleniyor.  Bu canlılığın ise ekonomiye kanalize edilerek işsizlik oranlarında da 2 puan civarında düşüş sağlaması bekleniyor.

Uzun zamandır beklenen İstanbul depreminin olası bilançosu ise şu şekilde öngörülüyor;

·         10-30 bin can kaybı

·         20-60 bin hastanede tedavi

·         50-140 bin hafif yaralı

·         1 milyon kişi için kurtarma operasyonu

·         600 bin acil barınma ihtiyacı olan hane