Çevre Kirliliğiyle Mücadelede Yeni Adımlar

25 October 2018

Çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi ve vatandaşlara çevre bilinci aşılanması giderek önem kazanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlıkta düzenlenen toplantıda çevre konusundaki çalışmaları anlattı.

Sıfır atık, bisiklet yolları, gürültü bariyerleri gibi çalışmalardan bahseden Bakan Kurum, her ilde bir Millet Bahçesi yapılması projesinin de öncelikleri arasında olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca illerde yapılan park ve yeşillendirme çalışmalarında belediyeleri desteklediklerini söyledi.

Bakan Kurum, Van Gölü’ndeki kirliliğe de değindi. Çevre illerdeki atıkların Van Gölü’ne döküldüğünü hatırlatan Kurum, bu durumu ortadan kaldırıp Mavi Bayraklı plaj uygulamasını Van Gölü’ne de taşımak istediklerini belirtti. Bu sayede Van Gölü’nün tarihi ve turistik yüzünün canlanacağını açıkladı.

KIZILIRMAK DELTASI DÜNYA MİRASI OLACAK

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişiyle Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Frigya Vadileri, Anadolu Açık Hava Müzesi ve Çevre Medeniyet Projesi ile alternatif turizmin gözdelerinden olmuştu. Bakan Kurum şimdi sıranın Kızılırmak Deltası’nda olduğunu söyleyerek deltanın doğal yaşam ve yapı olarak bulunmaz bir güzellikte olduğunu söyledi. Bakan Kurum sözlerine şu şekilde devam etti: “Kızılırmak Deltası'nın dünya mirası listesine girebilmesi için proje yürütüyoruz. Burası bir delta ve kuş cenneti. Gezip yerinde gördük. Dünya mirası listesine girmesi gereken çok önemli bir değer. Buna ilişkin de yine hem Bakanlığımız hem de Samsun Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer taraftan çevre koruma faaliyetleri kapsamında artık vatandaşın bilincini artıracak çalışmalar yapıyoruz. Çevreye duyarlı nesillerin yetişmesi, geleceğe daha güzel bir çevre bırakmak adına çocuklarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla da Milli Eğitim Bakanlığıyla ortak çalışmalarımız var. Bunların sayısını da artıracağız."

HERKES ÇEVRE BİLİNCİ KAZANACAK

Ülkemizde yaşam kalitesinin artması için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de çevre bilinci. Hava kirliliği, katı atıklar, yetersiz ağaçlandırma, su kirliliği insan hayatını ciddi şekilde etkiliyor. Bunun önüne geçmek için faaliyetlerine devam eden Bakanlık halkın bu konuda bilinçlenmesinin katkı vereceğini düşünüyor.

Hava kirliliğinin önüne geçmek için hava kalitesi ölçüm istasyonu sayısının arttırılması planlanırken, büyük felaketler yaşanmasının önüne geçmek adına çevre kirliliğinin anlık izlenmesini sağlayacak sistemler üzerinde çalışılıyor.
Bakan Kurum, ayrıca vatandaşta çevre bilinci oluşturmak adına Çevre Etiketi uygulamasını geçeceklerini bildirdi. "Çevre dostu ürünlere etiket verip vatandaşın bilincini artırma konusunda çalışma yürüteceğiz. Çevreye duyarlı, çevre hassasiyeti olan ürünlere belgeler vererek vatandaşların da bu konuda çevre duyarlılığını artıracağız. Özellikle yabancı konuklar çevreye duyarlı otellerde kalma konusunda talepleri var. Biz bunu tüm Türkiye'de artırmayı hedefliyoruz” diyerek çevre konusunda tüketicilerin de sorumluluk almasını sağlayacaklarını söyledi.

Son olarak Bakan Kurum çevre kirliliğinin önlenmesi adına Türkiye Tabiat Tarihi Müzesi kurulması, akıllı çevre denetimlerinin başlatılması, denizlerde havzalarda kirliliğin sürekli izlenmesi gibi çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi.