Cihan İnşaat ve Kar Group yöneticileri TÜİK verileri değerlendirdi

23 November 2017

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan 2017 Ekim ayı konut satış rakamlarına göre yüze 5,7 azalma yaşandı. Sonuçlara göre, Türkiye genelinde konut satışları 2017 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azalarak 122 bin 882 oldu. Cihan inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala ve Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü TÜİK verileriyle ilgili görüş bildirdi.

“FAİZLERDEKİ OLASI DÜŞÜŞ SATIŞLARI ARTTIRIR”

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala, “Türkiye genelinde konut satışlarının 2017 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 oranında azalarak 122 bin 882 olduğunu görüyoruz. İnşatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamalar sektöre ciddi ivme katmıştı. Eylülde bu desteğin rüzgârı hakimdi ve rekor denebilecek rakamlar ortaya çıkmıştı. Desteklerin sona ermesi, ekim satışlarına düşüş olarak yansıdı. Ancak konut, her zaman daha fazla getirisi olan güvenli bir liman, bunu bilen yatırımcı günlük hareketlenmelerin sonuçlarına göre değil, bu bilinçle yatırımını yapıyor. Gayrimenkul ve inşaat sektörü dış politikada yaşanan siyasi gerilimlere rağmen yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kredi faizlerinde de düşüş olursa bu durum satışlarda ciddi artışa sebep olacaktır. Faiz oranlarının düşmesi ve buna bağlı olarak konutta kredi kullanım oranının artması toplam konut satışlarını da ciddi şekilde artıracaktır” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRE YAPILAN DESTEKLER DEVAM ETMELİ”

Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü, “Eylül ayında rekor denecek seviyede gelen konut satış rakamlarının ardından, satışlardaki yüzde 5,7’lik azalış düşüş gibi görünse de ekonomi içinde birtakım dalgalanmaların olmasını normal karşılamak gerekir. Bizler önümüzdeki yılın sektör açısından hareketli geçeceğini söyleyebiliriz. Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecek. Yüksek prim getirisine sahip olan gayrimenkul sektörü, en iyi yatırım aracı… İnşatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamalar sektöre ciddi ivme katmıştı, yatırımların hız kesmemesi için ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye devam edilmesi en önemli konuların başında geliyor” diye konuştu.