'Çimento krizi'nde son durum ne?

22 September 2021

9 Eylül günü çimento fiyatlarındaki fahiş artışları protesto etmek amacıyla İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından inşaatlarda iş bırakma eylemi başlatılmıştı. Anadolu'da birçok derneğin destek verdiği söz konusu boykotun 24 Eylül günü sona ereceği duyurulmuştu. Ancak çimento fiyatlarında değişiklik yapılamaması durumunda boykot süresinin uzatılabileceği ifade edilmişti.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İMKON tarafından başlatılan iş bırakma eylemine TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, "Siz ev fiyatlarını yarıya indirin, biz de bedava verelim" şeklinde yanıt vermişti.

TÜRKÇİMENTO Başkan Vekili Konukoğlu'nun bu yanıtını değerlendiren İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Bu tarz popülist söylemlere gerek yok, ne biz fiyatı yarıya düşürebiliriz ne de siz bedava verebilirsiniz. Biz size zararına satın demiyoruz. Maliyet artışını tabii ki yansıtın ama bu kadar bir maliyet artışı olmadı, fahiş zam yaptınız" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK İLE GÖRÜŞME YAPILACAK

Bu hafta içerisinde Ticaret Bakanlığı ile görüşme yapma istekleri olduğundan bahseden İMKON Başkanı Tellioğlu, "Bir dairedeki çimento maliyetinin yüzde 3 olduğu söylüyorlar. Bu sadece betondaki çimentonun hesabıdır. Sıvada, şapta, seramik yapıştırmada, dış sıvada kullanılan çimento ne olacak?" diye konuştu.

"ÇİMENTO TORBA FİYATI 20 TL OLMALI"

Şu anda çimentonun torbasının 30 Türk Lirası olduğunu, bunun normal koşullarda 20-22 TL olması gerektiğini belirten Tellioğlu, "Bu fiyat bandına inerse zaten konut fiyatlarında yüzde 5'lik bir düşüş olur. Tabii ki bu tek başına yetmez. Konut fiyatlarında hissedilir düşüş için atılması gereken başka adımlar da var. Ama öncelikli gündemimiz çimentocuların bu fahiş fiyatta ısrar etmesidir" ifadelerini kullandı.