Çinlilerin Türkiye'deki konut yatırımı artıyor

15 July 2020

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan Haziran 2020 dönemi konut satış rakamlarına göre, Türkiye genelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 209.7 oranında artışla 190 bin 012 adet konut satıldı. Bu dönemde aylık bazda en fazla konut satışı ve ipotekli konut satışında en yüksek rakama ulaşıldı.

Pandemi nedeniyle birkaç dönemdir düşüşte olan yabancılara konut satışı, bu dönemde de yüzde 38.1 düşüşle bin 664 oldu. Pandemi döneminde yabancılara konut satışı Nisan ayında yüzde 78.8, Mayıs ayında yüzde 78.1 oranında geriledi.

Haziran ayında yabancıların en fazla konut yatırımı yaptığı şehirlere bakıldığında ilk sırada 730 konut satışıyla İstanbul gelirken onu, sırasıyla 277 konutla Antalya, 180 konutla Ankara, 65 konutla İzmir ve 57 konutla Mersin takip etti.

İRANLILAR İLK SIRADA

Haziran 2020 döneminde Türkiye'de konut yatırımı yapan yabancı yatırımcılar arasında Çinliler yine ilk 5'te kendisine yer buldu. Çinlilerin son dönemlerde Türkiye'deki gayrimenkul yatırımını artırdığı biliniyor. Bu dönemde 398 konut alımıyla ilk sırada İranlılar yer alırken ikinci sırada 257 konut yatırımıyla Iraklılar ve üçüncü sırada 78 konut yatırımıyla Çinliler yer aldı.

"PANDEMİ SATIŞLARI ETKİLEDİ"

Yabancılara konut satış rakamlarını değerlendiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu, yabancılara konut satışında bu ay da düşüş beklediklerini belirterek, "Pandemi süreci yabancıya konut satışında ciddi bir darbe vurdu. Ancak burada Çin dikkat çekiyor. Çünkü en çok konut alan ülke sıralamasında Çin, ilk 10 ülke içerisinde yer almıyordu. Çinlilerin İstanbul’un önemli projeleriyle ilgilendiklerini ve konut aldıklarını biliyorduk. Tahminimiz o ki İpek Yolu projesi nedeniyle Çinlilerin konut alımı ilgisi devam edecektir" şeklinde konuştu.