Doğal Sit Alanları İçin Yeni Kararlar

25 January 2017

Resmi Gazete'de doğal sit alanlarına dair yeni kararlar yayınlandı...

Alınan kararlar rüzgar enerjisi santralleri (RES), güneş enerjisi santralleri (GES) ile birlikte doğal sit alanlarını koruma ve kullanım koşullarını kapsıyor.

Yeni karara göre kesin korunacak hasssas alanlarda RES projelerine izin verilmeyecek. Var olan tesisler izinleri boyunca etkinliklerini sürdürebilecekken, bu tesislerde trübün artışı ya da yer değiştirme yapılarak kapasite artışına gidilemeyecek. Ancak, bilimsel raporun hazırlanması ve bölge komisyonunca uygun bulunması durumunda trübün kapasitesi arttırılabilecek, izin süresi uzatılabilecek.

Karara göre statü değişikliği sebebiyle koruma amaçlı imar planı yapılmış bölgelerde kalan yatırımlar devam edebilecek. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü alanlar ile nitelikli doğal koruma alanlarında yer alan tesisler faaliyetlerine devam edebilecekken, koruma amaçlı imar planı onaylanmış projeler de devam edebilecek. Yeni taleplerde ise rüzgar türbinlerinin kesin korunacak hassas alanlar ile kuş göç yollarına en az 300 metre mesafede olması ve bu alanlardaki türbinlerde otomatik durdurucu radar sisteminin kullanılması gerekecek.

Doğal Koruma Alanlarında GES de Olmayacak

GES ile ilgili alınan kararlara göre, kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları ile 1. derece doğal sit alanlarında GES projelerine izin verilmeyecek. Bununla birlikte sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları, 2. derece doğal sit alanları ile 3. derece doğal sit alanlarında yer alan Ges projelerinin, kesin korunacak alanlara en az 300 metre mesafede olması gerekecek. Ayrıca nevcut ve yapılacak olan GES projelerinde toplam alanın doğal sit alanının yüzde 10'unu geçmemesi şartı da bulunacak.

Doğal Sit Alanlarına Yapı Yasağı

Doğal sit alanları koruma ve kullanım koşuluna dair alınan karara göre, kesin korunacak hassas alanlarda yapı yasağı olacak; flora, fauna, ilgili habitat, topografya ya da silueti bozabilecek hiçbir faaliyette bulunulamayacak. Ancak resmi ve özel kuruluşlar tarafından zorunlu olan yerlerde kanalizasyon, içme suyu, doğalgaz ve enerji nakil hattı ile orman yolu yapılabilecek. Bunların yanında devletin güvenliği için gerekli yapılar da yapılabilecek olmakla beraber, mevcut altyapı ve üstyapı ile ruhsatlı veya ruhsatlı sayılan yapıların bakım ve onarımları da yapılabilecek.

Arıcılık faaliyetleri de herhangi bir yapı yapmamak koşuluyla yapılabilecek iken, tüm faaliyetler için Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonun'ndan izin alınması gerekecek.