Dönüşümde güçlendirme ile 5 milyon konut güvenli olabilir

17 August 2021

Tüm Türkiye'de doğal afetlere karşı riskli olduğu belirlenen yapılar üzerinde kentsel dönüşüm ve gelişim çalışmaları sürdürülüyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarında riskli yapı fazlalığı endişe uyandırsa da son yıllarda güçlendirme yönteminin önemli bir alternatif olarak görülebileceği belirtiliyor.

AA'nın aktardığı habere göre, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde 8 senede Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 milyon konutun yeniden inşa edildiğini, 5 milyon konutun da güçlendirme yoluyla kurtulabileceğini dile getirdi.

1999 Marmara Depremi'nden sonra kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçen uygulamaların 2013'te sonuçlandığını ve konuyla ilgili 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un çıkarıldığını belirten Öngören, son 8 yıldaki çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

1.5 MİLYON KONUT YENİLENDİ

2013 yılı verilerinde Türkiye genelindeki yaklaşık 20 milyon konuttan 3'te 1'inin depreme dayanıklı olmadığının tespit edildiğini belirten Öngören, "Bunların acilen önümüzdeki deprem tehlikelerine bağlı olarak ya güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gerekiyordu. Bu kapsamda devletimiz bir eylem planı ortaya koyup, ilgili yasal düzenlemeleri çıkarıp çalışmalara başladı. Kentsel dönüşüm kapsamında 8 yılda, Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 milyon konut yeniden yapıldı. Acilen 5 bin konutun daha yenilenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ülke genelinde 5 yıl içinde her yıl 300 bin konutun yenilenerek 1.5 milyon konutun daha dönüştürülmesi için bir çalışma hayata geçirdiğini hatırlatan Öngören, "5 yılın sonunda toplamda 3 milyon konut daha yenilenmiş olacak. Geriye de yenilenmesi için 4 milyon konut kalacak. Ortada bir deprem gerçeği var ama iklim değişikliği ve pandemi gibi nedenlerle dünyayı şehircilik anlamında farklı yaklaşımlar bekliyor. Bizde bu anlamda kentsel dönüşümdeki planlarımızı uzun vadeli yapmalıyız. Cumhurbaşkanlığının adrese dayalı kayıt sistemine göre, bugün Türkiye'de toplam 38,5 milyon konut var. Bunların 3'te 1'inin depreme dayanıksız olduğunu düşünürsek o zaman yenilenecek daha 10 milyon konut var" ifadelerini kullandı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAMIZ GEREKİYOR"

İstanbul'da 7 milyon civarında konut olduğunu, bunun 3'te 1'inin dönüştürülmesi gerektiğini belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, " Şu ana kadar 400 bin konut dönüştürüldü. Kentsel dönüşümü başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde olabildiğince hızlandırmamız gerekiyor. İstanbul hem uluslararası ticaret anlamında bir hub hem de iç ticaret açısından büyük bir öneme sahip. GSMH'nın yüzde 40'ı İstanbul'da üretiliyor. Türkiye'deki yerleşim yerlerinin yüzde 75'i fay hatları üzerine kurulmuş durumda. Kentsel dönüşümde ciddi bir hızlanma göstermemiz gerekiyor. Bilindiği gibi Marmara'da öngörülen depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Bu umarız mümkün olduğu kadar geç olur ve biz de bu zamana kadar dönüşümü tamamlamış oluruz. Ancak erken gelme ihtimaline karşı kentsel dönüşümü, yeni yöntem ve projelerle hızlandırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.