Ekilmeyen Tarım Arazisi Belçika Büyüklüğünde

12 May 2015

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden yapılan açıklamada son yıllarda ekilmeyen tarım arazilerinin Belçika büyüklüğüne ulaştığı bildirildi.

Bir ülkenin kendi kendisine yetebilmesinin temel koşullarından biri tarım anlamında uygulanan doğru politikalarla kendi gıdasını üretmekten geçmektedir. Ziraat mühendisleri, Türkiye'de uygulanmakta olan tarım politikaları sebebiyle, çiftçilerin geçtiğimiz 10 yılda Belçika büyüklüğündeki tarım arazisini ekmekten vazgeçtiğine dikkat çekti.

Ekilmeyen Tarım Arazisi Belçika Büyüklüğünde

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nden yapılan açıklamada, büyükbaş hayvancılık ve kanatlı sektörünün yem ihtiyacının karşılanmasında soya ve mısırın önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekildi ve "Her iki üründe de ülkemiz kendine yeterliliği sağlayamamaktadır" denildi.

Açıklamada bulunan verilere göre, Türkiye yalnızca 2014 yılında yurtdışından aldığı 2 milyon ton soya için 1 milyar 100 milyon dolar ve 1.4 milyon ton mısır için de 360 milyon dolar ödeme gerçekleştirdi.

Türkiye'de ekilen soyanın 2014 yılı itibarıyla DEKAR başına veriminin 496 kilogram olduğunun altı çizilen açıklamada, "Buna göre ithal ettiğimiz 2 milyon ton soyayı üretebilmek için 4 milyon DEKAR tarım arazisine ihtiyaç vardır. Aynı yıl için mısır bitkisinin dekara verimi 949 kg oldu. Buna göre de ithal ettiğimiz 1.4 milyon ton mısırı üretebilmek için 1.5 milyon dekar tarım arazisine ihtiyaç bulunmaktadır" denildi ve şu konulara dikkat çekildi:

"AKP hükümetinin küresel güçlerin talepleri doğrultusunda ısrarla sürdürdüğü tarım politikaları sonucunda, sadece son 10 yılda tarım arazilerimiz 27 milyon dekar küçüldü. Çiftçimizin kazanamadığı için artık ekmekten vazgeçtiği tarım arazimiz Avrupa`nın merkezindeki Belçika`nın toplam yüzölçümüne yakın bir büyüklüktedir."

Türkiye'de teknik ve ekonomik ölçütlerde sulanabilir arazi büyüklüğünün 85 milyon dekar olduğuna işaret edilen açıklamada, 2013 yılı itibarıyla 59 milyon dekar arazinin sulamaya açıldığı anımsatıldı ve "Daha en az 26 milyon dekar tarım arazimiz su ile buluşmayı beklemektedir" bilgisi verildi.

-

Ekilmeyen Tarım Arazisi Belçika Büyüklüğünde

-

Açıklamada, Modern Sulama yöntemleri ile sulanabilir arazinin 125 milyon dekara ulaştırılabileceğinin ve yine modern yöntemler kullanıldığında, 26 milyon dekar olan su ile bekleyen arazinin 66 milyon dekara çıkarılabileceği de vurgulandı ve şöyle devam edildi: "Bu veriler çerçevesinde ülkemizin soya ve mısır ihtiyacının kat kat üzerinde üretim potansiyeline sahip olduğu net bir şekilde görülmektedir. Türkiye`nin ihtiyacı olan GDO`lu (genetiği değiştirilmiş organizma) besinlerin ithalatına kafa yormak değil, kendine yeterlilik derecesinde tarım politikalarını gözden geçirmektir. GDO`ya Hayır Platformu olarak GDO savunucusu akademisyenlerin enerjilerini, ülkemizi GDO`lu ürün pazarına döndürme yönünde değil, üretim ve pazarlama kanallarındaki olumsuzlukların giderilmesi için kullanmamalarını talep ve tavsiye ediyoruz.


Bunlar da İlginizi Çekebilir

 

Dünyanın En Yenİlİkçİ 10 Bİnası

Dünyanın En Ucuz Turİstİk Şehİrlerİ

Son 5 Yılın En Uzun Gökdelenlerİ

Dünyanın En Pahalı 23 Evİ

20 Ultra Lüks Otel SUİTİ