Elazığ Mustafa Paşa'da dönüşüm alanı büyütüldü

09 February 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'daki çalışmalarına bugün de devam etti. Bakan Kurum, Rüstem Paşa Mahallesi'nde bulunan bir düğün salonunda depremzede ailelerle buluştu ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

AA'nın aktardığı habere göre, depremden en çok etkilenen bölgelerden olan Mustafa Paşa Mahallesi'nde 46 binadan 43'ünün yapılan incelemelerin ardından riskli olduğunu belirlediklerini belirten Bakan Kurum, "Yani hem beton hem demir kalitesi oldukça düşük binalar çıktı. Aldığımız verilere baktığımızda da Mustafa Paşa'nın yüzde 50'ye yakını ağır ve orta hasarlı binalar, geriye kalan kısımda da karot aldığımızda da birçok riskli binaların olduğunu görüyoruz. Evet, depremden etkilenmeyen ama deprem dışında binaları incelediğimizde de bu binaların riskli bina olduğunu görüyoruz. Beton sınıfının C20-25 olması gerekirken aldığımız numunelerde buraların olması gerekenin 3'te biri seviyesinde beton sınıflarına rastlıyoruz. Dolayısıyla mahallenin genelinde kötü bir yapı stoku var" ifadelerini kullandı.

Bahsettiği nedenlerden ötürü Mustafa Paşa bölgesinde kentsel dönüşüm alanının büyütülmesine karar verdiklerini belirten Bakan Kurum, "Gerçekten riskli olduğunu düşündüğümüz ne kadar bina varsa bu projenin içine katacağız. Bu alan içerisinde yaklaşık 1708 konut, 364 de ticarethane var. Buraya zemin+5 yaparak ancak buradaki hak sahiplerine yeterli kadar bağımsız bölüm üretebiliyoruz. Zemin+5 tasarım yaptık" diye konuştu.

HAZIR KONUTLARA TAŞINMA FIRSATI

Bizmişen'deki hazır ve oturulabilecek konutları ilk önce Sürsürü ve Mustafa Paşa mahallerinde yaşayan hak sahiplerine teklif ettiklerini ifade eden Bakan Kurum, "Eğer isteyen olmazsa veya fazla olursa da Elazığ'daki ağır hasarlılara dağıtacağız. Bununla ilgili önümüzdeki haftaya kadar başvurularınızı alacağız. Başvuran oldu oldu, olmadı diğer vatandaşlara açacağız. Çünkü elimizdeki konutları bir şekilde dışarıda kalan ağır hasarlı olanlara vermemiz lazım ki çadırda, konteynerde kalmasınlar. En azından sıcak bir evleri olsun orada kalsınlar. Şu ana kadar 500 kişi talep formu doldurmuş. Tabii biz alanları bugün sizinle paylaşıyoruz çünkü bu alanlar daha önce dahil değildi. Daha önce söylememiştik, yeni dahil ettik bu alanları" şeklinde konuştu.