Emlak Bank'tan düşük faizli güçlendirme kredisi fırsatı

07 March 2021

Emlak Katılım Bankası tarafından sunulacak düşük faizli güçlendirme kredisiyle riskli ve yaşlı binaların doğal afetlere karşı güvenli hale getirme çalışmalarının hızlanması bekleniyor. Söz konusu kredide devlet teşviği yer alacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede, Emlak Katılım Bankası'nın kentsel dönüşüm için tüm tarafları kapsayan 3 ana finansman çözümü geliştirdiği belirtildi. Bu finansal çözümler arasında güçlendirme kredisi de bulunuyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, "Türkiye genelinde güçlendirmeyi bekleyen milyonlarca konut var. Düşük faizli güçlendirme kredisi, sektöre büyük canlılık getirecek ve bu binalardaki güçlendirme sürecini hızlandıracak. Birçok canın kurtarılmasına vesile olacak" diye konuştu.

"GÜÇLENDİRME FORMÜLÜ DAHA MALİYETLİ"

2000 yılı ve öncesi yapılan yapıların ciddi risk barındırdığından bahseden DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, "Doğru ve kontrollü yapılmamış, mühendislik hizmeti almamış, kalfaya veya ustaya bırakılmış binalar gelinen noktada sıkıntı oluşturuyor. Riskli yapılarda sıkça görülen düşük beton kalitesi ve donatı yetersizliği dışında suya karşı dayanıksızlık da öne çıkıyor. Bu yapılarda inanılmaz boyutta korozyon problemi, demirlerin çürüdüğü ve paslandığı görülüyor. İşte bu sırada karşımıza tamamen bilimsel bir metot olan güçlendirme çıkıyor. Güçlendirmede temele kadar iniliyor. Kriterlere uygun şekilde güçlendirilen binaların, deprem güvenliği açısından yeni yapılan binadan hiçbir farkı kalmıyor. Burada depremden sonra insanların dışarı sağ salim çıkması önemlidir. Güçlendirmenin maliyeti, yıkıp yeniden yapmaya göre yüzde 60'a varan oranlarda daha düşük ve kentsel dönüşüme göre çok kısa sürede bitebiliyor" ifadelerini kullandı.

Güçlendirme çalışmalarının önünde bazı protokollerin bulunduğuna dikkat çeken Türkkan, "Mevzuatta yer alan bazı hususların süreci çok yavaşlatıyor. Mesela, ruhsatlı ve imarlı binalarda çok aşırı detay talep ediliyor. Binada yapısal bir değişiklik yoksa buna izin verilmeli. Ancak yapısal olmayan çok küçük bir değişimde bile zaman zaman aylarca beklediğimiz konular oluyor. Mevzuat kolaylaştırılmalı" şeklinde konuştu.