Emlakçı komisyonu 2020 ne kadar?

28 February 2020

Bir taşınmazın emlakçı aracılığıyla satılması veya kiralanması durumunda emlakçılara komisyon ödemesi yapılıyor. Bu komisyon, satış işlemlerinde hem alıcı tarafından hem satıcı tarafından, kiralama işleminde ise kiralayan tarafından veriliyor. Emlakçılara ödenen komisyonda geçen yıl sınırlama getirilmişti. Bu yıl içerisinde emlakçılarla iş yapacaklar ise, "Emlakçı komisyonu 2020 ne kadar?" sorusuna yanıt arıyorlar…

EMLAKÇI KOMİSYON YÜZDESİ NE KADAR?

2019 yılının başı itibarıyla emlakçılara verilecek komisyon oranı düşürüldü. Önceden satış bedeli üzerinden alıcı yüzde 3, satıcı yüzde 3 toplamda yüzde 6'lık komisyon veriliyordu. Bu oran alıcı tarafından yüzde 2, satıcı tarafından yüzde 2 toplam yüzde 4'e indirildi.

İlgili düzenlemede alım-satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamayacağı belirtilirken kiralamalarda ise hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak.

EMLAKÇI KOMİSYONU HESAPLAMA 2020

Yapılan düzenleme sonrasında 250 bin TL tutarındaki bir konutta alıcı tarafından KDV hariç 5 bin TL, satıcı tarafından da 5 bin TL emlakçı komisyonu ödeniyor.

Öte yandan yapılan sözleşmede eğer bir madde belirtilirse emlakçı komisyonu, yalnızca alıcı veya satıcı tarafından da ödenebiliyor.

KİRALAMALARDA EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR?

Kiralamalarda emlakçıya verilen komisyon, bir aylık kira bedeli + yüzde 18 KDV olarak belirlendi. Yapılacak anlaşmayla bu komisyon ücreti sadece mülk sahibi tarafından da ödenebiliyor.