Emlakçı Komisyonu Ne Kadar ?

07 April 2015

Satış veya kiralama işlemleri için komisyon alan emlakçının komisyonu ne kadardır? İşte emlakçı komisyonu ne kadar sorusunun yanıtı...

Emlakçı komisyonu hususundan önce emlakçının görevinden bahsetmek gerekir. Emlakçılar, mülk sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süresi olan ya da süresi olmayan iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı da dahil genel işlemleri ve taşınmazın kiralanması konusunda aracılık ediyor.

Bu hizmet işlemi de emlakçılar tarafından emlakçı komisyonu karşılığında hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsis ediliyor.

Emlakçı komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. Gayrimenkul satışında alıcı ve satıcıdan alınan komisyon gayrimenkul kiralamalarında yalnız kiracıdan alınıyor.

Buna göre, bir gayrimenkul satışı durumunda emlakçının alacağı ücret, söz konusu satış bedelinin yüzde 3'ü oranında hesaplanıyor.

Gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3'ü oranında komisyon alan emlakçılara bu komisyonu alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor. Ancak teoride kural bu olsa da, pratikte durum biraz farklı olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde emlakçı komisyonu genellikle alıcı tarafından ödeniyor. Yani alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 3'er komisyon alması gereken emlakçılar, bu tutarı yalnızca alıcıdan alıyor.

Emlakçı Kira Komisyonu Ne Kadar?

Kiralama işlerinde, yıllık kira bedeli üzerinden; Kiracıdan yüzde 12 komisyon ücreti alınır. Bu orana Katma Değer Vergisi (KDV) dahildir.

Eğer yolunuz emlak ofisine düşüyorsa 'emlakçı komisyonu ne kadar' sorusunun yanıtını bilmeniz daha sağlıklı ve güvenilir işlem yapmanıza yardımcı olacaktır.