Emlakçılıkta yeni döneme geçiş için son günler

05 August 2020

Emlakçılıkta yeni dönem 31 Ağustos 2020 itibarıyla başlıyor. 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik' düzenlemesine göre, 31 Ağustos sonrasında herhangi bir erteleme durumu olmazsa taşınmaz ticareti yetki belgesi resmen yürürlüğe girecek.

31 Ağustos'a kadar yetki belgesini alamayanlar emlakçılık faaliyetlerini yürütemeyecek. Söz konusu düzenleme ile emlakçılıkta kalitenin yükselmesi hedefleniyor.

Düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, "İlk yayımlanan yönetmeliğimizdeki eksiklere ilişkin sektör temsilcileri olarak yoğun temaslarda bulunmuştuk. Buna göre revize edilen gayrimenkul yönetmelik taslağı görüşe sunuldu. Yönetmelik değişikliğinin en kısa sürede, herhangi bir süre uzatımı olmadan yayımlanmasını bekliyoruz. Süre uzatımı olmaz ise emlak işletmelerinin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar yetki belgelerini almaları gerekecek" ifadelerini kullandı.

DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Son zamanlarda ek iş yapmak isteyen insanların vergi levhası olmadan emlakçılık yapmaya çalışmasının birçok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çeken TÜGEM Başkanı Akdoğan, "Bu en başta haksız kazanç yaratıyor. Onun dışında ise işi bilmedikleri için hem alıcı hem de satıcılar emlakçıdan kaynaklı sorunlar yaşıyor. İnternet üzerinden verilen ilanlarda da dolandırıcılıklar yapılabiliyor. Bu düzenleme ile sadece yetki belgesi olanların, emlakçılık yapabileceğinin 'güveni' sağlanmış olacak" şeklinde konuştu.

YENİ DÜZENLEMELER DE OLABİLİR

TÜGEM olarak taslakta bulunmayan ancak yönetmelikte yer almasını istedikleri başka düzenlemelere ilişkin görüş ve önerilerini Bakanlığa ilettiklerini belirten Akdoğan, "Örneğin emlak işletmeleri olarak belge ve bilgiye erişimimizin kolaylaşması, ilanın yetkilisi olmayan kişilerin ilan yayınlayamaması, etkin denetim sağlanması ve cezaların caydırıcılığının artırılması, bazı sözleşmelerde damga vergisi muafiyeti, ilanlarda işletmelerin tüm bilgilerinin yer alması, iş sahibinin aynı gayrimenkulün satış veya kiralaması için birden fazla yetkilendirme sözleşmesi yapmamasının engellenmesi, hizmet bedellerinde azami şartın asgari olarak düzenlenmesi, site yönetimlerinin ve proje satış ofislerinin aracılık faaliyetlerinin engellenmesi gibi görüşlerimizi de sunduk" şeklinde konuştu.