Faizsiz konut sistemine düzenleme geliyor

13 February 2021

Son yıllarda yavaş yavaş bilinir hale gelen 'Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi' için düzenlemeye gidiliyor. Bu sistemde vatandaşların mağdur olmaması adına birtakım önlemler alınacak. Alınacak önlemler ile bu sistemle hizmet sunan firmalar denetlenecek.

Hürriyet'te yer alan habere göre, faizsiz konut veya araba satan şirketlere yönelik düzenleme Meclis'e sunuldu. Teklif kapsamından faizsiz konut ve taşıt edindiren firmalara 100 milyon lira sermaye şartı getirilirken fon havuzundaki paraların amacı dışında kullanımına da yasak getirildi. Sektörün kurumsal firmalarına göre düzenleme ve denetimlerinin ardından firmaların büyük kısmının tasfiye edileceği düşünülüyor.

ŞİRKETLER İNCELENECEK

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, bundan sonra şirketlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetleneceğini belirterek, "Müşterilerin bize ya da bu sektördeki firmalara en çok sorduğu soru 'biz size nasıl güvenelim?' olmuştu. Biz 30 yıldır sorunsuz ilerlerken tek bir kötü niyetli işletmenin sektöre zarar vermesinden çekiniyorduk. Şimdi bu sorun ortadan kalktı. Yasa sonrası firmalar lisans için başvuru yapacak. Bu başvuruda öz sermayemiz, finansal durumumuz hatta yöneticilerimiz incelenecek. Bunun sonucunda ya lisans verilecek ya da firma tasfiye edilecek" şeklinde konuştu.

Piyasada farklı büyüklüğe sahip 80'e yakın şirket ve 250 bin civarında katılımcının olduğunu belirten Akbal, "Öngörüm şu ki BDDK incelemesi sonrası kalan firma sayısı 10’u bulmaz. Çünkü bu alanda ödenmiş sermayesi 4 bin TL olan firmalar var. Arkadaşından duyup gelen, özkaynağı olmayan merpenaltı şubeler birer birer kapanacak. Zaten kapatmaması durumunda yasaya göre çok ciddi para ve hapis cezaları söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.

YÖNETİM KADROSU DA DENETLENECEK

Türkiye Yapı Tasarruf Finansman Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Finansevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo ise mali durumlarının yanında yönetim kadrolarının da denetleneceğini dile getirdi.

Sektördeki en büyük sorunun 'güven' olduğunu belirten Kolo, "Regülasyon sonrası tüketicinin güven sorunu aşılacağı için işlem hacmi 4-5 kat artacak. Almanya'da yapı tasarruf bankalarıyla yapılan konut satışının payı yüzde 42.5, bizim sistemde ise ülkemizde yüzde 2 seviyesinde. Yapılan düzenleme sonrası bu oran artacak. Hem dar gelirli vatandaş faiz yükü olmadan konuta ulaşacak hem de konut stokunun erimesine katkı sağlanacak" diye konuştu.