Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda test sürüşleri başlıyor

06 September 2021

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından çalışmaların yürütüldüğü Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Projesi'nde sona yaklaşıldı.

AA'nın aktardığı habere göre, proje çalışmalarında incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, son bilgileri aktardı.

İstanbul'un altyapı ve ulaşım alanında gelişimini büyük bir ciddiyetle masaya yatırdıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, "Yatırımlarımızı yalnızca bugün için değil, gelecek kuşaklara da hizmet edecek şekilde tasarlayarak bir bir hayata geçiriyoruz. Özellikle toplu ulaşımda son günlerde yaşanan sıkıntılar, İstanbul'un ulaşım meselesinin birilerinin keyfine bırakılacak bir konu olmadığını bir kez daha gösterdi. Milletimiz müsterih olsun, bizim ne İstanbul'un ne de tek bir vatandaşımızın mağdur edilmesine tahammülümüz olamaz" diye konuştu.

İSTANBUL'DA 7 AYRI PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Bakanlığın sorumluluğunda İstanbul'da toplam uzunlukları yaklaşık 103,3 kilometre olan 7 raylı sistem projesi olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu projelerin; Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı metro hattı, Küçükçekmece-Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metro hattı, Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı, Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar (Kirazlı) metro hattı, Başakşehir-Çam Sakura Hastanesi-Kayaşehir metro hattı, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistemi ve Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm Projeleri olduğunu hatırlattı.

KASIM AYINDA TEST SÜRÜŞLERİ BAŞLIYOR

Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Projesi çalışmalarında gelinen son noktayı aktaran Bakan Karaismailoğlu, "Hava yolu trafiğinde küresel bir hub olma iddiamızı destekleyen İstanbul Havalimanı'mızla birlikte Göktürk, Kemerburgaz, Kağıthane, Beşiktaş'a ulaşan 37,5 kilometre uzunluğundaki bu metro hattımız 9 istasyondan oluşuyor. Projemizde bugüne kadar 76 bin 509 metre tünel açarak tünel çalışmalarımızı tamamladık. 1 milyon 518 bin 322 metreküp beton dökerek beton işlerinin yüzde 97,5'ini bitirdik. 74 bin 20 kilometre ray montajı yaparak bu işleri de yüzde 96,6 oranına ulaştırdık. İstasyonlarımızda 154 bin 448 metrekare kapalı alan oluşturduk. Aynı anda 10 adet TBM ile Türkiye'nin en fazla tünel açma makinesi kullanılan projesini yürüttük. İlk ray kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Ocak 2020'de yaptığımız metro hattımızda, son TBM'nin çalışmalarını 10 Mayıs 2020'de tamamlayıp Gayrettepe istasyonuna ulaştık. 8 Eylül 2020'de ilk trenlerimizi raylara indirdik. Kasım 2021'de de bu noktada, ilk sinyalizasyon test sürüşlerini başlatacağız" ifadelerini kullandı.