Gayrimenkul Sertifikası Nedir?

28 December 2015

Gayrimenkul Sertifikası ile konut projelerinden artık 1 metrekare bile satın almak mümkün. Peki Gayrimenkul sertifikası nedir? İşte cevabı...

Gayrimenkul sertifikası, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması ve sürecin önü açılması amacıyla hükümetin 2016 Eylem Planı'nda yer alan bir ibare olarak karşımıza çıkıyor. Peki Gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul sertifikası gayrimenkul projesi hayata geçiren firma tarafından projenin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetlerdir. Daha basit olarak anlatmak gerekirse, vatandaşların devlet güvencesinde işlem gören konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alabilmesidir.

Gayrimenkul sertifikasına sahip olan vatandaşlar ellerinde yeterli sayıda sertifika var ise proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre daire sahibi olabilirler. Haklarını bu şekilde kullanmak istemeyenler ya da hisse oranları yeterli olmayanlar ise izahname ile ilan edilen oranda faiz alabilecekler. Bununla beraber talep görmeyen dairelerin bankaca satılması sonucu elde edilen gelirin paylarına bölünmesi sonucu çıkan tutarı alabilirler.

Gayrimenkul sertifikası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine, SPK, TOKİ, GYODER ve KONUTDER işbirliğinde oluşturulacak. Modele ilişkin mevzuat çalışmasına son şeklini ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verecek. Bu kapsamında yeni finansman modellerinin 6 ay içinde uygulamaya geçirilmesi bekleniyor.