Gurbetçilerin KDV ödemeden ev sahibi olabilmesi için hangi şartlar aranıyor?

10 August 2017

1 Nisan'da TBMM tarafından yasalaştırılarak yürürlüğe koyulan uygulama ile yurt dışında yaşayan gurbetçiler, Türkiye'de KDV ödemeden gayrimenkul sahibi olabilecekler. Bu düzenleme özellikle yaz sezonunda gayrimenkul sektörünü hareketlendirirken Dünya Gazetesi'nden Nazmi Karyağdı, köşe yazısında gurbetçilerin KDV ödemeden gayrimenkul sahibi olabilmesi için aranan şartlara değindi.

DÜZENLEMEDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Yaz ayının başlamasıyla birlikte özellikle Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları tatillerini geçirmek üzere Türkiye'ye dönüyorlar. Bu tatil döneminde aynı zamanda kendi vatanlarında gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlere, devletten önemli kolaylık sağlayan düzenleme getirildi.

KDV ödemeden gayrimenkul sahibi yapan düzenlemeden çalışma ve oturma iznine sahip ve altı aydan fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları yararlanabilecek. Gurbetçilerin KDV olmaksızın gayrimenkul sahibi olabilmesi için altı aydır yurt dışında bulunduğunu ispat etmesi gerekmektedir. Ayrıca gurbetçilerin yaşadıkları ülkeden alacakları ikamet tezkeresini satıcıya sunma zorunluluğu bulunmaktadır.

MÜTEAHHİTTEN ALINMASI ZORUNLULUĞU

Düzenlemede dikkat çeken bir başka şart ise, yapı ruhsatında konut, ofis, daire, dükkan, apart, rezidans vb. şeklinde tanımlanan taşınmazların müteahhit tarafından devrinin ilk kez bu uygulamadan yararlanmak isteyen gurbetçiye yapılıyor olması gerekmektedir. Eğer bir konut müteahhiti tarafından başka bir kişiye satılmışsa ve KDV düzenlemesinden yararlanmak isteyen gurbetçi de bu konutu ikinci sahibinden alacaksa KDV ödemek durumunda kalacaktır.

DÜZENLEMEDE DÖVİZLE SATIN ALMA ZORUNLULUĞU

Gurbetçilere yönelik gayrimenkul satın alımında KDV düzenlemesi ile Türkiye'ye yüklü miktarda döviz girmesi bekleniyor. Zira bu uygulamadan yararlanmak isteyen gurbetçilerin satın alma bedelini döviz ile ödemesi gerekmektedir. Satın alma işlemi, yurt dışında bulunan dövizin Türkiye'deki bir bankaya transferiyle gerçekleştirilecektir. Bunun yanı sıra dövizi nakit olarak Türkiye'ye getirmek isteyenler de Gümrük İdaresi'nden belge almak zorundadır.

Satış bedelinin ödenmesinde işleminde, yarısını faturanın düzenlendiği tarihten önce, yarısını da 1 yıl içerisinde yine döviz olarak ödenmesi durumunda KDV ödemeden gayrimenkul sahibi olunabilir. Öte yandan bu uygulamadan yararlanarak konut ya da iş yeri satın alan gurbetçiler, 1 yıl süreyle bu taşınmazları satamayacaklar. Eğer 1 yıl geçmeden satış işlemi yapılırsa, tecil faizi ile KDV miktarının ödenmesi gerekecek.

Kaynak: Dünya