Her 38 Saniyede 1 Taşınmaz Satıldı

31 July 2014

Emlak piyasasının hareketlendiği şu günlerde gayrimenkul 'alım-satım'ının ne denli hızlandığını gösteren bir istatistik yayınlandı.

Hazırlayan: Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com

Sahibinden.com sitesinin açıkladığı verilere göre, 2014 yılının ilk yarısında 4 milyon 397 bin 66 emlak ilanı verilirken her 38 saniyede 1 emlak ya satıldı ya da kiralandı.

EN ÇOK 3 ODA 1 SALON TERCİH EDİLDİ

Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve bankaların hizmete sunduğu alternatifli konut kredisi ödeme planlarının emlak piyasasını hareketlendirmesinin ardından sektörde meydana gelen canlanmanın verilere de yansıdığı belirtilen açıklamada söz konusu dönemde doğalgazlı sıfır, 3 oda 1 salon, ikinci katta bulunan daireler tüketicilerin ilk tercihi oldu.

KİRALIKLARDA 120 METREKARE

Metrekare cinsinden ise satılıklarda 90 metrekare, kiralıklarda ise 120 metrekarelik daireler tercih edildi.

Taşınmaz alışverişinin pratikleştiği günümüzde özellikle konut alımında birçok hususa da dikkat etmemiz gerekiyor.

İşte konut alırken dikkat etmeniz gereken hususlar:

Göstermelik sigorta yapılarak yüksek maaşlı bordrolar düzenlenip ev sahibi olunabiliyor. Bu doğrultuda konut alırken bu hususlara dikkat etmeniz gerekiyor.

Bazı vatandaşların bankalardan konut kredisi almak için emlakçılar tarafından göstermelik sigorta yaptırıldığı ve yüksek maaşlı bordrolar düzenlendiği ortaya çıktı.

2014 ilk çeyreğinde kullandırılan tüketici kredileri ve konut kredilerinden kanuni takibe atılan kredi miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artarak 603 milyon liraya çıktı.

Düzenli bir geliri, sosyal güvencesi olmayanlar için de ev sahibi olmanın yöntemi bulundu.

Cumhuriyet’in haberine göre, konut balonunun uluslararası büyük iktisatçılar tarafından bile dillendirildiği Türkiye’de taksitleri bile nasıl karşılayacağını çok iyi hesap etmeyen bazı yurttaşların bankalardan konut kredisi almak için emlakçılar tarafından göstermelik sigorta yaptırıldığı ve yüksek maaşlı bordrolar düzenlendiği ortaya çıktı. Bankalarla kredi görüşmeleri sadece emlakçılar üzerinden yürütülürken, imza atmaya gelince konut kredisini çekecek ve evi alacak kişinin bankaya gittiği de dikkat çeken başka bir ayrıntı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun ise konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı:

- Öncelikle konut edinme amacımızı belirlememiz gerekir. Yatırım amacıyla satın alınıyorsa getirilerine, kullanma amacıyla alınıyorsa ihtiyaçlarımıza göre karar vermeliyiz.

- Konut veya henüz inşaatı başlanmamış ise arsanın ilgili tapu müdürlüğünde araştırma yapılarak tapu kaydı üzerinde ipotek, intifa, kira, haciz vb. satın alınacak konutun değerini düşürecek veya konut inşaatına başlanmasına engel olacak herhangi bir şerh, beyan olup olmadığı kontrol edilmeli.

- Konutun yapı ruhsatının olup olmadığı araştırılmalı.

- İlgili belediyesinde mutlaka arşiv dosyası incelenmeli

- Satın alınması planlanan konutun satış fiyatına alım-satım tapu harcı, iskân harcı, cins tashih harcı, KDV vb. gibi nelerin dahil olduğu araştırılmalı.

- Satış fiyatı, benzer ve emsal olabilecek konutlarla karşılaştırılmalı, birim m2 satış fiyatı analiz edilmeli.