İmar barışından elde edilecek gelir dönüşümde kullanılacak

02 May 2018

Son günlerde gündemdeki yerini koruyan imar barışına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den açıklamalar geldi. Elde edilecek gelir hakkında konuşan Bakan Özhaseki, "Bu bedel, kentsel dönüşüm için kullanılacak. Belediyelere 3 yıl ödemesiz, sıfır faizle kredi kullandıracağız. En az 150 milyar civarında piyasaya para gelmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İmar barışı uygulamasının gelmesinden sonra depreme dayanıklı olmayan yapıların yasal hale getirileceği yönündeki iddialara da yanıt veren Özhaseki, "Stokların durumunu anlamaya çalışıyoruz. Kimseye avantaj sağlamıyor. Depremsellik ayrı bir konu. 80'li yıllarda iskanını almış bazı binaların, depremde tam dayanıksız olduğunu biliyoruz. Ruhsattan sonra iskan almamış sağlam olduğunu da biliyorum. Daha sonra yaptığımız bir çalışma var. Bundan 1 sene önce başladık, 'Şehircilik Şurası' adı altında. Kentsel dönüşüm çalıştık, akademisyen- özel sektör bir araya geldik. Ondan sonra kentsel dönüşümün esaslarını belirlediler. Vatandaşı olduğu yerde dönüştürmek esastır. Bunu getiriyoruz. Belediyeleri artık vatandaşla muhatap edeceğiz" şeklinde konuştu.

Fikirtepe gibi örneklerin önüne geçeceklerinin altını çizen Özhaseki, "Mahallenin bir merkezin olduğu birtakım mahalleler ortaya çıkacak. Belediyelere yüzde sıfır kredi verirken, malzemeler yerli ve milli olursa vereceğiz. Türkiye'den kendi şirketlerimizden karşılarsa vereceğiz. Kapı kolları başka yerden gelirse kullandırmayacağız" ifadesi kullandı.