İnşaat faaliyetleri Mayıs ayında düşüş gösterdi

16 June 2021

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay oluşturulan ve sektörün son durumunu ortaya koyan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nin Mayıs 2021 dönemi sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Söz konusu rapora göre, Mayıs ayında Türkiye genelinde uygulanan koronavirüs tedbirleri nedeniyle inşaat faaliyetlerinin düştüğü görüldü. Geçtiğimiz ay 17 günlük tam kapanma uygulanmıştı.

Raporda, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nin Mayıs ayında değişmediği ve 2019 Ocak ayı seviyesine yakın bir şekilde 77.31 puanda kaldığı belirtildi.

GÜVEN ENDEKSİNDE 2 AY SONRA ARTIŞ

Mayıs ayında inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinin 5 ay sonra gerilediği görüldü. Bu dönemde Faaliyet Endeksi bir önceki aya göre 0.9 puan düştü. Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan kapatmanın Mayıs ayında faaliyetleri olumsuz etkilediği, Haziran ayı başından itibaren kademeli açılmaya geçilmesi ile yaz aylarında faaliyetlerin yeniden büyüme eğilimi içine girmesinin beklendiği belirtildi.

İnşaat malzemeleri sanayisinde bu dönemde yurtiçi satışlarda ciddi seviyede düşüş yaşanırken ihracatta ise artışın sürdüğü kaydedildi. Ciroların Mayıs ayında iç satışlardaki gerilemeye bağlı olarak düştüğü belirtildi.

Bu dönemde Güven Endeksi ise faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen artış gösterdi. Güven seviyesi mayıs ayında bir önceki aya göre 0.08 puan arttı. Mart ve Nisan aylarında artışa ara veren Güven Endeksi Mayıs ayında sektöre ve ihracat pazarlarına olan güven artışı ile yeniden sınırlı da olsa büyüme gösterdi.