İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos'ta arttı

15 September 2021

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından Ağustos 2021 dönemine ait 'İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi' sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Rapora göre, Temmuz 2021'de çalışma gün sayısının azalmasıyla gerileme gösteren Bileşik Endeks, Ağustos ayında kuvvetli bir geri dönüş gösterdi. Bu dönemde yaşanan tam açılmanın ve yüksek sezonun endeksler üzerindeki olumlu etkileri görüldü. Bu dönemde faaliyet, güven ve beklenti endeksinde artış oldu.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nin Ağustos ayında 1.65 puan artışla 79.79 seviyesine çıktığı belirtildi. Kademeli artışına geri dönen Bileşik Endeksin önümüzdeki aylarda da artışına devam etmesi bekleniyor.

FAALİYET ENDEKSİNDE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Rapora göre, bir önceki ay olan Temmuz'da gerileyen faaliyetlerin Ağustos ayıyla toparlanmaya başladığı görüldü. Bu dönemde faaliyet endeksi 4 puan artış gösterdi. Bu artışla faaliyet endeksi, Temmuz 2017 döneminden sonra en yüksek artışını yakalamış oldu.

Bu dönemde yurtiçi satışların önemli ölçüde arttığı belirtildi. Sektörün ihracat rakamlarında ise Ağustos ayında kuvvetli bir artışın görüldüğü ifade edildi.

ÜRETİM ENDEKSİ EN YÜKSEK SEVİYEDE

Ağustos 2021 döneminde inşaat malzemeleri sanayisinin üretiminde yüksek bir artış oldu. Raporda, üretim endeksinin ölçülmeye başlandığı andan itibaren en yüksek seviyesine çıktığı belirtildi. Bu dönemde ciroların iç satış ve ihracat etkisiyle sıçrama yaptığı belirtildi.

Bu dönemde güven endeksi ise temkinli eğilimine devam etti. Temmuz ayı başından beri geçilen tam açılmanın güven üzerindeki olumlu etkileri Ağustos ayında daha fazla hissedilmiş oldu. Faaliyetlerde görülen kuvvetli geri dönüş de bu endeksi destekledi. Güven endeksi, bir önceki aya göre 0.68 puan artış gösterdi.