İnşaat sektörü güven endeksi arttı

25 September 2019

Ağustos ayının başında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 seviyesinin altına düşmesinden sonra konut sektöründe başlayan canlanma belirtileri, somut olarak istatistiklere yansımaya başladı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra Eylül ayında inşaat sektörüne güven yüzde 8 oranında arttı.

Kamu bankalarından sonra özel bankaların da konut kredisi faiz indirimlerine gitmesiyle konut kredisine olan talep arttı. Bununla birlikte beklemede olan gayrimenkul yatırımcısı harekete geçti ve konut sektöründe uzun zamandır beklenen canlanma yaşanmış oldu.

Öte yandan geçtiğimiz hafta TÜİK tarafından Ağustos ayı konut satış rakamları da açıklandı. Rakamlar, 2019 yılı içerisinde Türkiye genelinde ilk kez konut satışlarının artış gösterdiğini belirtti. Bu dönem içerisinde konut satışları 110 bin sınırını aşarken ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 168 oranında artış gösterdi.

SEKTÖR GÜVEN TAZELEDİ

2019 yılında yüksek seyir izleyen konut kredisi faiz oranlarının Ağustos ayında düşmesiyle konut satışları yeniden canlandı. Bununla birlikte inşaat sektörüne olan güven endeksi yeniden yükselişe geçti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ay olan Ağustos'ta yüzde 55,5 seviyesinde olurken Eylül ayında yüzde 8,3 oranında artarak yüzde 60,1 seviyesine ulaştı.

YATIRIMCI İÇİN AVANTAJLI DÖNEM

Konut sektörü temsilcileri ve gayrimenkul yatırım uzmanları, içerisinde bulunduğumuz dönemi gayrimenkul yatırımcısı için avantajlı dönem olarak nitelendiriyor. Konut faizlerinde yapılan iyileştirmeden sonra markalı projelerde konut fiyatları artışı olmazken önümüzdeki süreçte konut fiyatlarının, geçmiş dönemde yaşanan maliyet artışlarından dolayı artması bekleniyor.