İnşaat sektöründe 'iflas' endişesi

16 March 2021

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de 1 yıldır etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını, inşaat sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sektörün salgın döneminden önceki problemleri de devam edince gelecekte daralma beklentisi görülüyor.

İnşaat ve konut sektörünün son durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe daralmanın süreceğini ve satışlarda düşüş beklediklerini ifade etti.

"YÜZDE 20'Sİ İFLAS SIKINTISI YAŞAYABİLİR"

Bloomberg HT'te yer alan habere göre, inşaat sektörünün durumuna ilişkin değerlendirmede bulunan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, sektördeki şirketlerin iflas oranının ürküttüğünü dile getirdi.

Özel sektörden daha çok kamu müteahhitlerinde daha ciddi iflaslar yaşanabileceğine dikkat çeken Tellioğlu, "Kamu müteahhitlerinin sözleşmelerinde fiyat farkı maddesi yoksa zamlarla ilgili fiyat farkı talepleri karşılanmadığı için onlar daha fazla sıkıntı yaşayacak. Kamu müteahhitlerinin yüzde 20'si iflas anlamında sıkıntı yaşayabilir" şeklinde konuştu.

İnşaat malzemelerinde tekelleşmenin sektörü olumsuz etkilediğini de değinen Tellioğlu, "İnşaat malzemelerinde KDV yüzde 8'e düşürülsün. İlgili düzenlemelerde sektörün görüşleri de alınmalı" diye konuştu.

"SEKTÖRDE YAPILAN ZAMLAR AŞAĞI İNMEDİ"

İnşaat sektörünün Türkiye ekonominin ciddi lokomotifi olduğunu belirten Tellioğlu, "Türkiye'de maalesef piyasanın istikrara yönelik bir sağlıklı yapılanma süreci sağlanamıyor. Dövize endeksli zamlar yapıldı. Şimdi döviz bir miktar aşağıya geldi. Ancak sektörde yapılan zamlar aşağıya gelmediği gibi özellikle betonda bir tekelleşme süreci var. Bu da inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.