İnşaat sektöründe olumlu tablo devam etti

11 December 2020

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay açıklanan ve sektörün son durumunu gözler önüne seren Hazır Beton Endeksi'nin Kasım 2020 dönemi raporu yayınlandı.

Rapora göre, inşaat sektörü 6 aydır devam eden yükseliş trendini Kasım ayında da sürdürdü. Konut kredisi faizlerinde yaşanan artışların konut satışlarını yavaşlatmasına rağmen inşaat sektörünün yoluna devam ettiği belirtildi.

Bu dönemde beklenti ve güven endeksinde yükseliş görüldü. Bu iki endekste yaşanan artışlara neden olarak kurdaki durağan seyir ve pandemiye yönelik küresel aşı faaliyetlerindeki pozitif gelişmeler gösteriliyor.

"EKONOMİK BÜYÜMEYE PARALEL PERFORMANS"

Hazır Beton Endeksi'nin Kasım 2020 raporunu değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat sektörünün 8 çeyrek boyunca daraldığını hatırlatarak, "Pandeminin ilk ekonomik etkilerini gösterdiği Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 2,7'lik daralma ile diğer başat sektörlere kıyasla daha yavaş küçülen sektör, 3'üncü çeyrekte ekonominin büyümesine paralel bir performans sergilemiştir. 3'üncü çeyrekte ekonominin toparlanmasına imkân tanıyan makro konjonktür ile birlikte inşaat sektörü de harekete geçmiştir. Ekim ayının başında açıkladığımız Hazır Beton Endeksi raporumuzda bunu kamuoyu ile paylaştık" diye konuştu.

Raporun, inşaat sektörünün 3'üncü çeyrekte yakaladığı performansı son çeyrekte de devam ettirdiğinin göstergesi olduğunu belirten Işık, "İstihdamın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz açısından da ciddi bir sorun olarak yükseldiği şu dönemde yalnızca büyümeyi değil aynı zamanda istihdamı da inşaat ve bağlantılı sektörler sırtlamaktadır. Son açıklanan istihdam verilerine göre inşaat sektöründeki istihdam 166 bin kişi artarak 1 milyon 739 bin olmuştur" şeklinde konuştu.

İnşaat sektörünün tüm olumsuzluklara rağmen pozitif kalabileceğinden bahseden Işık, "Yükselen faiz, kredi yavaşlaması, talepteki durağanlık, pandemiye yönelik alınan tedbirler ile birlikte ekonomideki yavaşlama inşaat sektörünü de etkilemiştir. Ancak Kasım ayı THBB Hazır Beton Endeksi rakamları inşaat sektörünün bu kışı, tüm zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacağını ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.