İnşaat sektöründe talep artışı devam etti

18 August 2020

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından 'Temmuz 2020 Sektör Raporu' yayınlandı. Rapora göre, geçtiğimiz ay inşaat sektöründe toparlanma devam etti.

Rapora göre, inşaat sektöründe pandemi etkisiyle Mayıs ayında yaşanan sert düşüşün ardından Temmuz ayında hızlı toparlanma süreci görüldü. Bu durumdan inşaat malzemeleri sanayisinin de olumlu etkilendiği belirtildi.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 8,1 büyüme gösterdiği hatırlatılan raporda, "COVID-19 salgını ile ortaya çıkan koşullar inşaat malzemeleri sanayi üretimini ilk kez nisan ayında önemli ölçüde etkiledi ve üretim yüzde 24,1 geriledi. Mayıs ayında ise inşaat malzemeleri üretimi geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 26,8 düştü. Mayıs ayındaki sert üretim düşüşünde üretimin ve iç pazarın kapanması ile yine ihracat pazarlarının kapanması etkili oldu" ifadeleri kullanıldı.

TOPARLANMA SÜRÜYOR

İnşaat sektörünün Haziran ayı verileriyle hızlı bir geri dönüş yaptığı, Temmuz ayında ise talep artışıyla toparlanma sürecinin devam ettiği belirtildi. Bu dönemde iktisadi faaliyetler ile sosyal hayata planlı ve kontrollü geri dönüş büyük ölçüde tamamlandı. İnşaat sektörü de bu geri dönüşten olumlu etkilendi ve son veriler itibarıyla hızlı bir toparlanma dönemine girdi. TÜİK tarafından hazırlanan inşaat sektörü güven endeksi de müteahhit koşullarındaki iyileşmenin devam ettiğinin göstergesi oldu.

Raporda gelecek dönem beklentilerine de yer verilirken önümüzdeki dönemlerde desteklerin kademeli olarak azalması ile inşaat sektörünün yine kendi dinamiklerine bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceği, bunun da inşaat sektörü faaliyetlerinde hızlı toparlanmanın ardından bir normalleşme getireceği öngörülüyor.

MEVCUT İŞLERDE YÜKSELİŞ

Temmuz 2020 döneminde inşaat sektöründe mevcut işler seviyesi 21,5 puan daha yükseldi. İnşaat işleri mevcut seviyesi Haziran ayında 25,6 puanlık iyileşmenin ardından Temmuz ayında da önemli bir artış gösterdi. Bu iki ayda elde edilen verilerle salgın dönemi öncesi mevcut devam eden işlerine büyük ölçüde geri dönüldüğü belirtildi.