İnşaat sektöründe yeni teşvikler bekleniyor

19 May 2021

Koronavirüs salgınının çoğu sektöre olduğu gibi inşaat sektörüne olumsuz etkileri sürüyor. Aynı zamanda yüksek konut kredisi faizleri ve yüksek inşaat maliyetleri, inşaat firmalarını olumsuz etkiliyor. Sektörde yeni teşvikleri bekleniyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, sektörün son durumunu değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yaklaşık 250 alt sektörü hareketlendiren inşaat sektöründe nakit akışlarının bozulduğunu belirterek, "Sektörde faaliyet gösteren firmalar, bozulan nakit akış dengeleri nedeniyle vergi ve sigorta ödemelerini yapamaz hale gelmiş, bu dönemde mali tablolarının da dengesi bozulmuştur. Bu gibi durumlarda devletimizin yine devreye girerek, sektörleri ve ekonomiyi destek desteklediğini biliyoruz. Son üç yıldır art arda gelen döviz ve pandemi krizlerin yarattığı ekonomik tahribatı onarmak için yine böyle bir destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"VERGİLERİN YÜZDE 1'E DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

İnşaat sektöründe vergi borçlarının sürdürülebilir faaliyetlere engel olduğuna dikkat çeken İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, alacakların ve faizlerin ödenebilecek şekilde hazırlanmasının sektörü rahatlatacağını belirtti.

İnşaat sektöründe alınacak verginin yüzde 1 indirilmesini ve ödemelerinin de birer ay ara ile en az 12 taksite bölünmesini istediklerini açıklayan Durbakayım, "30 Haziran 2021 tarihinde süresi dolacak olan Varlık Barışının 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatılmasının ve bu kapsamda şirketlerin aktifine alacakları taşınmazlara ait tapu harcının hem alıcı hem satıcı için toplamda yüzde 0,5 olarak uygulanmasının her açıdan faydalı olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.