İnşaatçılar kademli vergi düşüşüne sıcak bakıyor

02 July 2017

Konut ya da arsa satışlarında uygulanması düşünülen kademeli vergi istisnasına inşaat sektöründen destek geldi.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklanan gayrimenkul satışında on yıllık vergi istisnası ve kademeli geçiş uygulamasına, inşaat sektörünün önde gelen temsilcilerinden destek geldi. Uygulamayla birlikte vergi yükünün azalmasıyla birlikte arsa bulmanın kolaylaşacağı düşünülüyor. Tasarıda, gayrimenkul satışından elde edilen kazançta beş yıl olan muafiyet süresinin on yıla çıkarılması planlanıyor. Böylelikle beş yıldan kısa sürede ev alıp satanların vergi yükü azalacak.

SÜRE KISALIYOR

Şu anki düzende gayrimenkul alımı yapanların malını beş yıl içinde satarsa gelirinin tamamı üzerinden vergilendiriliyor. Kademeli vergi düşüşünü esas alan tasarının yasallaşmasıyla birlikte bu beş yıllık süre iki yıla inecek. İki tam yıldan fazla gayrimenkulünü elde tutup daha sonra satışa çıkaranların yüzde 40'ı, 3 yıl elde tutup satarsa yüzde 50'si, 4 yıl elinde tutup elden çıkarırsa yüzde 60'ı, 4 yıl elinde tutup çıkarırsa yüzde 75'i vergiden istisna tutulması planlanıyor.

Yeni tasarının özellikle gayrimenkul mülkünü kısa sürede elinden çıkaracak olanlar için oldukça avantajlı olduğunu belirten inşaat sektörü temsilcileri, arsa fiyatlarında da ucuzlama bekliyor.

ALİ AĞAOĞLU'NDAN UYGULAMAYA DESTEK

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, inşaat sektörüne bomba gibi düşen tasarının yasallaşmasıyla birlikte arazi bulmanın kolaylaşacağını belirtti. Özellikle İstanbul'da boş arazi bulmanın zorluğundan bahseden Ağaoğlu, ''Bazı uyanık arazi spekülatörleri araziyi elinde tuttuğu için fiyatlar korkunç tırmanıyordu. Şimdi vergide kademeli geçiş uygulamasıyla spekülatörlerin önü kesilebilir. Arsada fiyat rekabeti oluşur. Kısa vadede biz inşaatçılar için olumlu olmasa da ekonominin geneli için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum.'' şeklinde konuştu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ise kademeli geçişi avantaj olarak değerlendirdi. Nazmi Durbakayım, vergi istisna süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasını olmlu bulmasa da sistemin, kademeli geçişle sağlanan avantajlar ile faydalı olacağını belirtti.

''MUAFİYET SÜRESİ 5 YIL KALMALI''

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, muafiyet süresinin beş yıl olması gerektiğini savundu. Akbal şunları kaydetti: ''Kademeli düşüşü pozitif bir gelişme olarak görüyorum. Yıllara göre belli oranda düşürülmesi olumlu. Sürenin 10 yıla çıkarılması ise bir risk. Gayrimenkul sektörü yerli ve yabancı yatırımcılar için güvenli liman. Bu nedenle sektöre zarar verecek uygulamalardan kaçınmak gerekiyor. Düzenlemeyle süre 5 yıl olarak kalıp kademeli geçiş sağlanırsa hem vatandaş hem de sektör için çok iyi olur.''